Štogod tko rekao, nama je srdela najfinija riba Jadranskoga mora i to na bilo koji način je pripremali. Kombinacija ova dva recepta vrlo je praktična jer, ostane li vam ribe od prvog recepta možete je iskoristiti u drugom.
Crikveničke rupice
Sastojci:
1 kg sitnih srdelica
1 vezica peršina
4 češnja češnjaka
kukuruzno i pšenično brašno
ulje za prženje
sol i papar
Priprema:
Prvo očistite srdelice (ili zamolite u ribarnici da vam ih očiste), odstranite glave, operite ih i ocijedite. Nasjeckajte peršin i češnjak pa ih izmiješajte s paprom. Sad na otvoreni dlan složite pet-šest riba, pospite ih mješavinom češnjaka, papra i peršina pa pospite s obje vrste brašna. Pokrijte istim brojem srdelica, ponovo pospite brašnom i stiskom šake sve spojite u jednu cjelinu. Pržite u većoj količini vrućeg ulja pa ocijedite na kuhinjskom papiru. Rupice poslužite uz salatu i priloge od kuhanog povrća.
Rovinjski pučki savor
Sastojci:
oko 1.2 kg svježih srdela
2-3 glavice luka
papar u zrnu, lovorov list
kapare (po želji)
1/2 l vina
1/2 l vinskog octa
malo brašna (za prženje)
krupna morska sol
Priprema:
Srdele očistite od glave, prosušite pa uvaljajte u oštro brašno i ispržite na mješavini maslinova i sjemenskog ulja. Složite u dublju zdjelu. Luk koji ste narezali na ploške dinstajte desetak minuta na maslinovu ulju. Podlijte s 1/2 l octa, 1/2 l bijelog vina, dodajte papar u zrnu, grubu morsku sol i svježe listove lovora. Ostavite da kuha, ali ne da vrije. Neka temperatura bude stalno ispod temperature vrenja. Kada se sve reducira na polovicu ili barem 3/4, prelijte preko srdela. Poklopite i ostavite na sobnoj temperaturi. Kada se ohladi, spremite u hladnjak. Ovako pripremljeni savor može stajati do 10 dana.