Na žlicu

Danas pripremite ovo divno varivo od poriluka na način koji obožavaju i najmlađi članovi obitelji

Foto: Marija Herjavić Jerkić
Danas pripremite ovo divno varivo od poriluka na način koji obožavaju i najmlađi članovi obitelji
19.07.2022.
u 10:14
Prije nego počnete s kuhanjem, očišćeni i narezani poriluk ubacite u lonac i prelijte kipućom vodom. Poklopite i pustite da stoji neko vrijeme, voda će izvući gorčinu zbog koje klinci ne vole poriluk.
Pogledaj originalni članak

Recept nam je posudila gastroblogerica Marija Herjavić Jerkić čije smo recepte bezbroj puta isprobali i svaki put smo polizali tanjure. Pripremite ovo ukusno varivo i uvijerite se sami. Mi smo pripremili varivo za četveročlanu obitelj, a vi količine sastojaka možete prilagoditi prema potrebi.

Foto: Marija Herjavić Jerkić

Varivo od poriluka i piletine

Sastojci:

1 komad otkoštenih pilećih prsa

3 veća poriluka 

1/2 kg krumpira

1 glavica luka

1 veća mrkva, ili 2 manje

1 paprika babura

1-2 češnja češnjaka

2-3 žlice umaka od rajčice

1 l temeljca, i još malo po potrebi

listovi peršina, ljupčaca i celera

začini (sol, papar, crvena slatka paprika, lovor, malo šećera)

Priprema:

Poriluk očistite, narežite i u loncu prelijte kipućom vodom. Zatvorite poklopcem i pustite da stoji dok trenutka kad ćete ga dodati u varivo. Vodu bacite, ona izvlači gorčinu i onaj okus poriluka koji ljudi uglavnom ne vole. Meso narežite na kockice željene veličine, te začinite solju i crvenom slatkom paprikom. Bacite na zagrijano ulje i okrećite na vatri dok lijepo ne porumeni. Dodajte dobro usitnjeni luk, češnjak, papriku i dio mrkve, posolite i pirjajte sve zajedno dok ne uvene i ne ishlapi sva tekućina. Dodajte i ostatak mrkve narezane na kockice. Zatim dodajte umak od rajčice. Povrće je najbolje usitniti u sjeckalici. Tako će se najbolje raspasti prilikom kuhanja i dati gustoću varivu. Tako usitnite i luk, a kasnije i rajčicu. U varivo dodajte ocijeđeni poriluk, krumpir narezan na kockice, celerov list, peršin i ljupčac, lovor, ostatak začina, temeljca (ili vode) da sve prekrije i kuhajte na laganoj vatri. Po potrebi dodajte još začina, a ako je potrebno zgusnuti juhu, zgnječite nekoliko kockica krumpira.

Foto: Marija Herjavić Jerkić

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.