Recept je osmislila i bezbroj puta testirala gastroblogerica Marija Herjavić Jerkić koja ima čarobne ruke kad je tijesto u pitanju. Uvjerite se već danas u predivan okus ovog domaćeg kruha.
Pofureni kukuruzni kruh
Sastojci:
250 g kukuruznog brašna
500 g glatkog brašna
500 g kipuće vode
300 g tople vode
2 paketića suhog kvasca
20 g soli
malo šećera
Priprema:
Kukuruzno brašno pofurite/zalijte kipućom vodom i dobro promiješajte da se podjednako upije. Poklopite zdjelu i lagano ohladite. Dodajte sve ostale sastojke i umijesite tijesto, te stavite da se digne (jednom je dovoljno, a može i dvaput). Da ubrzate postupak, možete ubaciti u pećnicu na 50 stupnjeva, tada je potrebno maksimalno 10-15 minuta. Svako brašno različito upija tekućinu, čak i od istog proizvođača; zato brašno dodajte postepeno ili po potrebi dodajte još malo vode/brašna. Kruh oblikujte, pobrašnite i prebacite u posudu za dizanje. U pećnicu stavite posudu s poklopcem u kojoj će se peći kruh, i pojačajte temperaturu na maksimum. Kad se ugrije, prebacite kruh u posudu (nije potrebno nauljiti posudu niti staviti masni papir), malo zarežite površinu, poklopite i pecite 25 minuta. Zatim maknite poklopac, temperaturu smanjite na 200 stupnjeva i pecite još oko 15 minuta, ovisno o debljini kruha. Izvadite iz posude i premjestite na rešetku kako se ne bi upario s donje strane.