Mnogima su višnje draže voće od trešanja, a evo jedne dobre ideje kako ih sačuvati i nakon što im sezona odmakne. Birajte fine, zrele višnje pa će sirup biti ukusniji i bogatiji.
Domaći sirup od višanja
Sastojci:
1 kg očišćenih višanja
cca 800 g šećera
sok 1-2 limuna (ili malo limunske kiseline)
malo vode
Priprema:
Očišćene višnje ubacite u lonac i koliko je moguće zgnječite rukama. Dodajte željenu količinu šećera, sok limuna i malo vode, oko 100-150 ml, stavite da prokuha pa ostavite na vatri. Nakon 15-20 minuta laganog krčkanja procijedite kroz gustu gazu (oprez, vruće je, neka se malo ohladi) i po želji još malo iskuhajte da se zgusne. Možete i probati pa po potrebi dodajte još šećera ili kiseline. Vrući sok ulijevajte u vruće staklenke. Malo će se zgusnuti kako se hladi, pa slobodno neka bude rjeđi od željenog dok je još vruć. Prije konzumacije razrijedite s vodom.
Super