Arheološki nalazi ljuštura ove školjke diljem poluotoka Pelješca potvrđuju da se još za vrijeme antike jela u ovim krajevima kako se romantično voli vjerovati u čast božicama rođenim iz samih školjki. Od onda pa do danas najukusnija je s par kapi nekog citrusa nabolje limuna ili divlje naranče zbog toga je za mnoge gastronome konzumiranje kamenice ritual povratka u ranu fazu ljudske civilizacije. Prvi zapisi o uzgoju kamenica u malostonskom zaljevu potječu iz 14. stoljeća, a vlasti dubrovačke republike kroz stoljeća su donosile cijeli niz odredbi kojima se ova djelatnost uređivala pa je tako svaki školjkar godišnje morao određenu količinu predati Stonskom knezu a vlasti su ovom delicijom kroz vještu diplomaciju kupovale naklonost kako Turaka tako i drugih prijatelja i neprijatelja republike.
Ako ste poželjeli iznenaditi svoje ukućane s vrlo posebnim jelom imamo recepte koji će ih oduševiti. Uz svježe kamenice koje pravi obožavatelji najradije jedu, donosimo vam recept za rižot od kamenica, a za ljubitelje sushija tu je fenomenalan oyster roll, morate ga probati.
Rižot od kamenica
Sastojci:
- 20 komada kamenica
- 2 komada crvenog luka
- 2 češnja češnjaka
- 1 g peršina
- 0.2 dl biljnog ulja
- 0.2 dl maslinova ulja
- 8 dl ribljeg temeljca
- papar
- 0.5 dl suhog pelješkog bijelog vina
- 0.35 dag riže
Priprema:
Kamenice otvorite i izvadite meso. More koje su pustile sačuvajte i procijedite. Na miješanom ulju prodinstajte sitno rezani crveni luk, dodajte češnjak, peršin, papar te zalijte vinom. Pustite da se kuha nekoliko minuta, zatim dodajte more koje su kamenice pustile, rižu i riblji temeljac. Kuhajte dok riža ne omekša. Pred sam kraj dodajte kamenice.
Oyster roll
Sastojci:
- 200 g riže za sushi
- 1 list nori alge
- 20 g krastavaca
- 20 g avokada
- 8 komada kamenica
Priprema:
Nori algu prerežite na pola te na obje polovice alge ravnomjerno rasporedite rižu. Krastavce i avokado narežite na prutiće 1 cm debljine te ih posložite po sredini rolice zajedno s pohanim kamenicama. Uz pomoć makisua zarolajte rolicu. Dobivenu rolicu pospite sezamom. Svaku rolu izrežite na 8 komada pa servirajte s ukiseljenim đumbirom i wasabi pastom.