mjesec kamenica

Dva recepta koja ćete sigurno isprobati: Dolaze nam iz kuhinje restorana Bota Šare i slave – malostonsku kamenicu!

Foto: Grgo Jelavić
Dva recepta koja ćete sigurno isprobati: Dolaze nam iz kuhinje restorana Bota Šare i slave – malostonsku kamenicu!
24.03.2023.
u 07:53
Kad se Zagrepčani zažele malostonskih kamenica odlaze u restoran Bota Šare i tako već godinama. Mjesec kamenica tamo počinje oko blagdana svetog Josipa pa ako ih niste isprobali u njihovoj kuhinji možete uz ove recepte to učiniti u vlastitoj. Uživajte, zaslužili ste!
Pogledaj originalni članak

Arheološki nalazi ljuštura ove školjke diljem poluotoka Pelješca potvrđuju da se još za vrijeme antike jela u ovim krajevima kako se romantično voli vjerovati u čast božicama rođenim iz samih školjki.  Od onda pa do danas najukusnija je s par kapi nekog citrusa nabolje limuna ili divlje naranče zbog toga je za mnoge gastronome konzumiranje kamenice ritual povratka u ranu fazu ljudske civilizacije. Prvi zapisi o uzgoju kamenica u malostonskom zaljevu potječu iz 14. stoljeća, a vlasti dubrovačke republike kroz stoljeća su donosile cijeli niz odredbi kojima se ova djelatnost uređivala pa je tako svaki školjkar godišnje morao određenu količinu predati Stonskom knezu a vlasti su ovom delicijom kroz vještu diplomaciju kupovale naklonost kako Turaka tako i drugih prijatelja i neprijatelja republike.

Foto: Bota Šare

Ako ste poželjeli iznenaditi svoje ukućane s vrlo posebnim jelom imamo recepte koji će ih oduševiti. Uz svježe kamenice koje pravi obožavatelji najradije jedu, donosimo vam recept za rižot od kamenica, a za ljubitelje sushija tu je fenomenalan oyster roll, morate ga probati.

Foto: Bota Šare

Rižot od kamenica

Sastojci:

  • 20 komada kamenica
  • 2 komada crvenog luka
  • 2 češnja češnjaka
  • 1 g peršina
  • 0.2 dl biljnog ulja
  • 0.2 dl maslinova ulja
  • 8 dl ribljeg temeljca
  • papar
  • 0.5 dl suhog pelješkog bijelog vina
  • 0.35 dag riže

Priprema:

Kamenice otvorite i izvadite meso. More koje su pustile sačuvajte i procijedite. Na miješanom ulju prodinstajte sitno rezani crveni luk, dodajte češnjak, peršin, papar te zalijte vinom. Pustite da se kuha nekoliko minuta, zatim dodajte more koje su kamenice pustile, rižu i riblji temeljac. Kuhajte dok riža ne omekša. Pred sam kraj dodajte kamenice.

Foto: Bota Šare

Oyster roll

Sastojci:

  • 200 g riže za sushi
  • 1 list nori alge
  • 20 g krastavaca
  • 20 g avokada
  • 8 komada kamenica

Priprema:

Nori algu prerežite na pola te na obje polovice alge ravnomjerno rasporedite rižu. Krastavce i avokado narežite na prutiće 1 cm debljine te ih posložite po sredini rolice zajedno s pohanim kamenicama. Uz pomoć makisua zarolajte rolicu. Dobivenu rolicu pospite sezamom. Svaku rolu izrežite na 8 komada pa servirajte s ukiseljenim đumbirom i wasabi pastom.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.