Kamenice Rockefeller prvi su put poslužene krajem 19. stoljeća u restoranu Antoine u New Orleansu. Na web stranicama restorana stoji da je jelo osmislio Jules Alciatore, sin osnivača Antoinea Alciatorea. A odakle tako zvučno ime? Navodno je nepoznati gost, kad je probao ovo jelo bio toliko oduševljen bogatstvom okusa da ga je usporedio s bogatstvom Johna D. Rockefellera. Vlasnik je iskoristio trenutak i svoje jelo nazvao po jednom od najbogatijih ljudi ikad, a želite li se i vi osjećati poput Rockefellera – priuštite si ovo fantastično jelo koje ne nosi "bez vraga" njegovo ime.
Kamenice Rockefeller
Sastojci:
12 kamenica, odbacite gornji dio školjke pa ih položite na pladanj za pečenje na kojem ste napravili stelju od krupne morske soli
75 g maslaca
1 mala glavica luka, sitno nasjeckana
150 g svježeg špinata, kratko blanširanog, a zatim usitnjenog i temeljito procijeđenog
5 režnjeva prošarane suhe slanine, nasjeckane i pržene do hrskavosti
25 g ribanog parmezana
50 g krušnih mrvica
2 žlice sjeckanog peršina
sol i papar
Priprema:
Na tavi rastopite maslac i dodajte sjeckani luk. Pirjajte lagano pet minuta. Dodajte špinat i dobro promiješajte. Začinite s malo soli i papra. Smjesu špinata i luka podijelite ravnomjerno prema broju kamenica. Na smjesu stavite hrskavu slaninu. Pomiješajte parmezan, krušne mrvice i peršin, pospite po vrhu i dodajte na svaku kamenicu još malo rastopljenog maslaca. Zagrijte pećnicu na 240 stupnjeva pa pecite kamenice desetak minuta, dok ne počnu buburiti, onda ih premjestite odmah ispod gornjeg grijača da se zapeku ali ne smiju izgoriti. Poslužite odmah.