Isprobajte ovo lagano jelo koje će oduševiti vaša napca, osobito u zimskim mjesecima kad je organizmu potrebna hrana koja daje energiju i čisti ga od toksina nakupljenih prekomjenom konzumacijom hrane.
Orzoto od sipe
Sastojci:
1 kg očišćene jadranske sipe
500 g sitno sjeckanog luka
3-4 režnja češnjaka
list lovora
stonska sol, papar
maslinovo ulje
1 dl crnog vina
0,5 l ribljeg temeljca
0,3 l šalše
100 g ukiseljenog motra
list peršina
400 g orza/ječma
Priprema:
Orzo operite i djelomično skuhajte. Dodajte maslinovo ulje i ostavite u tekućini u kojoj se kuhao. Zažutite luk, dodajte sipu rezanu na tanke, no ne previše tanke trakice. Začinite, dodajte češnjak i lovor. Kada je djelomično gotovo, dodajte šalšu, kratko kuhajte te zatim dodajte vino. Kada vino ispari i sve dostigne umjerenu gustoću, dodajte orzo i dobro izmiješajte. Servirajte s malo motra na vrhu orza. Motar je mediteranska samonikla biljka uskih mesnatih listova koja raste gotovo iz kamena. Možemo je kuhati lešo ili je pripremati na salatu s maslinovim uljem i češnjakom.