Zdraviji izbor

Evo zašto biste trebali jesti smeđu rižu, a ne bijelu

Foto: Boris Ščitar
Evo zašto biste trebali jesti smeđu rižu, a ne bijelu
30.05.2014.
u 11:30
Poliranjem smeđe riže da postane bijela, gubi se oko 60 % željeza, 80 % vitamina B1, 67 % vitamina B3, 90 % vitamina B6, 60 % željeza te gotovo polovica fosfora, mangana i vlakana
Pogledaj originalni članak

Iako nije tako ukusna kao bijela, smeđu rižu ne bismo trebali izbjegavati jesti.

Djelomičnom obradom, smeđa riža zadržava svoje prehrambene vrijednosti, dok se bijela polira da "dobije" svoju bijelu boju i na taj način gubi većinu nutritivnih vrijednosti, piše TOI.

Foto: Thinkstock

Foto: Thinkstock

Poliranjem smeđe riže da postane bijela, gubi se oko 60 % željeza, 80 % vitamina B1, 67 % vitamina B3, 90 % vitamina B6, 60 % željeza te gotovo polovica fosfora, mangana i vlakana. Smeđa riža obiluje prirodnim uljima pa je odličan izbor za zdravlje srca. Zbog vlakana koje sadrži, smeđa riža olakšava optimalan rad crijeva i potiče mršavljenje.

Šalice smeđe riže ispunjava oko 80 % dnevne potrebe za manganom koji pomaže u formiranju zdravog kolesterola. Ova vrsta riže poboljšava metabolizam i pruža osjećaj sitosti duže vremena.

>>Pljeskavice bez mesa? Evo kako ih možete pripremiti

>>Evo što jesti, a što izbjegavati kad vas muči visoki tlak

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

KO
kojesta
19:47 03.06.2014.

pise o smedjoj rizi a na slici zuta i bijela, jel autor zna sto je smedja riza, o njoj bi se dalo vise toga napisati....