Iako nije tako ukusna kao bijela, smeđu rižu ne bismo trebali izbjegavati jesti.
Djelomičnom obradom, smeđa riža zadržava svoje prehrambene vrijednosti, dok se bijela polira da "dobije" svoju bijelu boju i na taj način gubi većinu nutritivnih vrijednosti, piše TOI.
Foto: Thinkstock
Poliranjem smeđe riže da postane bijela, gubi se oko 60 % željeza, 80 % vitamina B1, 67 % vitamina B3, 90 % vitamina B6, 60 % željeza te gotovo polovica fosfora, mangana i vlakana. Smeđa riža obiluje prirodnim uljima pa je odličan izbor za zdravlje srca. Zbog vlakana koje sadrži, smeđa riža olakšava optimalan rad crijeva i potiče mršavljenje.
Šalice smeđe riže ispunjava oko 80 % dnevne potrebe za manganom koji pomaže u formiranju zdravog kolesterola. Ova vrsta riže poboljšava metabolizam i pruža osjećaj sitosti duže vremena.
pise o smedjoj rizi a na slici zuta i bijela, jel autor zna sto je smedja riza, o njoj bi se dalo vise toga napisati....