Slano&Slatko

Fini porculan kupuje se u bijeloj boji, no trendovi su u gastronomiju vratili boje

Foto: Promo fotografija
porculan z asvaki dan
Foto: Thinkstock
porculan
Foto: Promo fotografija
porculan z asvaki dan
Foto: Promo fotografija
porculan z asvaki dan
Foto: 'Goran Jakus/PIXSELL'
'16.03.2010,Zagreb - Muzej za umjetnost i obrt , Trg marsala Tita 10. Izlozba Porculanski sjaj socijalizma - dizajn porculana: Jugokeramika/Inker 1953-1991. Photo: Goran Jakus/PIXSELL'
Foto: Goran Jakus/Pixell
porculan
15.12.2015.
u 12:00
Poneka zdjelica ili tanjur uklopljen u standardnu bijelu postavu vrlo će efektno zaokružiti stol i uveličati nešto egzotičniji tanjur ambicioznijih kuhara amatera ili dati poseban štih i običnom zelju s buncekom. Sve u službi doživljaja
Pogledaj originalni članak

Nakon nezaobilaznog tradicionalnog “Zwiebelmustera” i cvjetnih motiva na porculanu naslijeđenom od bake ili dobivenom kao vjenčani dar bliske rodbine slijedila je era apsolutne bjeline.

Za vrijeme lijepih minhenskih godina rado sam, prolazeći kroz Maxvorstat prema Schwabingu, s Ludwigstrasse skrenula u Schellingstasse zbog trgovine porculanom. Porcelaine blanche. Nevelik prostor ispunjen rafiniranim kolekcijama ponajboljih proizvođača, skladno i maštovito posloženih kao ‘mise en place’, pomno je odabirala i slagala vlasnica koja obožava porculan, točnije bijeli porculan. Ovisno o razdoblju u godini, uvijek je imala savršeno složenu ponudu bijelog porculana.

Isti sam dojam o bijelom porculanu zadržala kao osnovnu premisu rafiniranog stola, osobito pri svakodnevnom korištenju, jer bijeli je porculan oblih formi svevremenski i nezasitan, dok uzorci i boje mogu umoriti. Dopuštene su eventualno nježne crte ili diskretna dekoracija. No, trendovi se mijenjaju, u posljednjih su se par godina u ambiciozniju gastronomiju vratile boje. Obojeni je porculan spontano preplavilo tanjure s potpisom dajući stolu dinamiku, a vrhunski chefovi skladno komponiraju šarene recepture na veselim bojama.

U to ime, ponukan odabirom trenda Federico de Majo, venecijanski proizvođač predivnih čaša i stolnog kristalina dao je po osobnom dizajnu motiva izraditi poseban porculan s atraktivnim dekoracijama i azijskim štihom koji se daju idealno ukomponirati u postojeći “mise en place” bijelog porculana kao highlight standardnoj postavi, meni vrlo dragoj varijanti zdjelica za rafinirane vellutate i krem-juhe od buče, gljiva, cikle, slanutka ili bouillabaisse u velikom stilu...

Kako god, poneka zdjelica ili tanjur uklopljen u standardnu bijelu postavu vrlo će efektno zaokružiti stol i uveličati nešto egzotičniji tanjur ambicioznijih kuhara amatera ili dati poseban štih i običnom zelju s buncekom. Sve u službi doživljaja... Bon appetit!

Foto: Thinkstock

>>Lidia Bastianich za Slano&Slatko: Kad sam u Istri, puštam da mi drugi kuhaju

>>Tomaž Kavčič: Kulinarstvo nije poziv, to je život

JAMES GANDOLFINI

Bivša supruga je pomahnitala nakon razvoda! Nabrajala starlete s kojima ju je varao i seksualne devijacije u kojima je uživao

Sit javnog pranja prljava obiteljskog rublja, Gandolfini je samo kratko komentirao da u njenim navodima nema istine te da su braku presudili psihički problemi s kojima se odbijala suočiti. Ljubavnu sreću pronašao je u zagrljaju bivše manekenke Deborah Lin. Vjenčali su se u ljeto 2008. u njezinu rodnom Honoluluu, a kum im je bio glumčev sin. Nakon što su postali ponosni roditelji djevojčice Liliane Ruth, činilo se kako su se Gandolfiniju sve kockice posložile. Sudbina je, međutim, za njega imala drukčiji plan.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

Avatar EtTore
EtTore
12:51 15.12.2015.

ma ja ti sve to iz bureta jiden