Brzo i dobro

Fritaja je odlično predjelo, fini ručak ili dodatak juhi

Foto: dusko marusic/pixell
Fritaja je odlično predjelo, fini ručak ili dodatak juhi
18.04.2010.
u 18:00
Fritaja je najbolja u proljeće kada u poljima ima mlade koprive, koromača, divljih šparoga i divljeg luka
Pogledaj originalni članak

Male fritaje (omleti od jaja) rashlađene na sobnu temperaturu, narezane na kriške, odlično su predjelo. Cijela fritaja za jednu osobu može biti fini ručak. Nama je u obitelji uvijek bila najbolja u proljeće, kada je u poljima bilo mlade koprive, koromača, divljih šparoga i divljeg luka, kaže Lidia Bastianich. No ako ste više gradski tip, pomiješajte jaja sa svježom majčinom dušicom, peršinom i vlascem, koje možete nabaviti u toku čitave godine. Za 2 osobe kao predjelo, za jednu kao glavno jelo, potrebno je: 2 velika jaja, 2 žlice mlijeka, ¼ žličice soli, 2 žlice sjeckanog svježeg vlasca, 1 ½ žličica sjeckanih svježih listova majčine dušice, 2 žlice sjeckanog svježeg peršina, 1 žličica maslaca, 2 žličice ekstra djevičanskog maslinovog ulja, mala tava za prženje. Dobro istucite jaja, mlijeko, sol i svježe začinske trave.

U maloj tavi zagrijte maslac i maslinovo ulje, a čim se počnu pržiti ulijte jaja i potpuno smanjite vatru. Lagano pecite tri do četiri minute. Jaja će se početi napuhavati i pržiti po rubovima. Lopaticom zadignite rub fritaje i provjerite da li su se s donje strane napravile smeđe mrlje. Ako jesu, preokrenite fritaju naglim, odrješitim trzajem tave prema gore i prema sebi, da se jaja odvoje od dna i preokrenu u jednom komadu. Ako vam to ne polazi za rukom, okrenite je lopaticom. Pecite s druge strane 1 i ½ do 2 minute, provjeravajući da li se dno zasmeđilo po vašem ukusu. Poslužite odmah ili pustite da se ohladi na sobnu temperaturu i narežite na kriške. Dobro kao...

Dodatak juhi. Ostatak fritaje, ili je napravite samo u tu svrhu, zarolajte i narežite na tanke trake. Uzavrijte ukusan mesni ili povrtni temeljac, dodajte rezance fritaje i malo naribanog sira i poslužite.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

JM
ja-ma
00:14 19.04.2010.

Kajgana ili omlet se kaže kod nas.Fritaja ti je tam u kamenjaru.