Na blogu Nasje Duplančić nema kompliciranih recepata, stoga, želite li oduševiti ukućane uz minimalan uloženi trud u kuhinji to je najbolja adresa za vas. Lepinjice koje vam danas predlažemo odlična su zamjena za kruh. Možete ih raditi veće umjesto tortilja pa puniti ili poslužiti za doručak kao prilog uz kremastu kajganu sa špekom.
Lepinjice
Sastojci:
350 g brašna, kombinirajte200 g prosenog i 150 g bijelog pirovog brašna + dodatno za posipanje, ako vam je to komplicirano možete koristiti glatko bijelo ili samo pirovo, po želji
350 g tekućeg jogurta
1 žličica praška za pecivo
1/2 žličice soli
Priprema:
Brašno stavite u zdjelu pa dodajte sol i prašak za pecivo i promiješajte. Ulijte jogurt pa sve skupa zamijesite. Sada dodajte još brašna koliko je potrebno da dobijete mekanu kuglu tijesta, a da se ne lijepi. Trgajte komadiće veličine oraha pa ih na pobrašnjenoj podlozi dlanom spljoštite u oblik kruga. Vrhom oštrog noža na svaki krug urežite nekoliko prugica kao na slici. Pecite na vrućoj tavi koju ste samo blago premazali maslinovim uljem ili maslacem. Sa svake strane 1-2 minute. Vruće lepinjice premažite mješavinom maslinova ulja, češnjaka i peršina. Ako ne volite maslinovo ulje i češnjak, možete ih premazati maslacem i nekim drugim začinskim biljem ili ne morate uopće premazivati.