Čak se i na fotografiji može vidjeti da je ova juha pravi melem za organizam, ali i za dušu. Recept je od svoje mame naslijedila naša omiljena gastroblogerica Nasja Duplančić i objavila ga na svom blogu koji nam je vječiti izvor inspiracije.
Juha od kupusa s ječmom
Sastojci:
1/2 glavice svježeg kupusa
1 luk
2 češnja češnjaka
2-3 mrkve
šaka peršinovog lišća
2-3 šnitice pancete
mali komadić korijena celera
1 lovorov list
1 rajčica (bez kože)
1/2 paprike
3 žlice ječma
sol, papar, maslinovo ulje
Priprema:
Mrkvu i celer narežite na kockice. Kupusu odstranite tvrdi dio pa ga narežite na trakice kao za salatu. Rajčici ogulite kožu pa ju narežite na sasvim sitne komadiće. Peršin, češnjak i pancetu sasvim sitno nasjeckajte nožem ili u sjeckalici. Luk narežite sasvim sitno. Ječam isperite. U lonac stavite luk, celer, mrkvu i lovor. Posolite pa dinstajte desetak minuta na laganoj vatri. Dodajte usitnjenu smjesu od češnjaka, peršina i pancete i promiješajte. Ubacite papriku i rajčicu i još kratko dinstajte. Dodajte kupus i dinstajte uz miješanje 5 minuta. Sve zalijte vodom. Nemojte pretjerivati, lako dodate još kasnije. Ubacite ječam. Dodajte još soli i papra i pustite da se kuha dok ječam ne omekša pa kad je gotovo poslužite i uživajte.
Nema koristi od tih juha, nikada ne jedem juhe. Kad čujem za nutricioniste, orašaste i omege-3 muka mi je. Održavam normalnu težinu i jedem kaj poželim. Doručak nepotreban. Pijem oko dvije litre čiste vode na godinu. Sve su to naklapanja. Bližim se sedamdesetoj i za sada sve dobro