Veliki petak

Gorčina koju obožavamo: Rižoto od crvenog radiča s bademima učinit će vam ovaj dan posebnim

Gorčina koju obožavamo: Rižoto od crvenog radiča s bademima učinit će vam ovaj dan posebnim
02.04.2021.
u 07:00
U ovom izvrsnom receptu jednako mogu uživati i vegani jer ne sadrži namirnice životinjskog podrijetla, a savršeno se uklapa i u jelovnik na Veliki petak pogotovo ako niste veliki ljubitelj ribe.
Pogledaj originalni članak

Zdravstvenim dobrobitima radiča nema kraja – ovaj plod krcat je vitaminima i mineralima zbog čega je prozvan i čuvarom mladosti, a stručnjaci tvrde da kao snažan antioksidans čuva naše stanice od propadanja i štetnog utjecaja slobodnih radikala. Radič možete jesti kao samostalnu salatu ili kao dodatak zelenim lisnatim salatama, ali izvrsno podnosi i termičku obradu te se slaže s mnogim ukusnim namirnicama. Probajte pripremiti ovaj rižoto i odmah će vam biti jasno o čemu govorimo!

Foto: Shutterstock

Rižoto od crvenog radiča s bademima

Sastojci:

170 g arborio riže

200 g crvenog radiča

1 l povrtnog temeljca

20 ml bijelog vina

1 glavica ljutike

1 režanj češnjaka

80 g badema

20 g svježeg peršina, sjeckanog

2 žlice maslinova ulja

1 okretaj svježe mljevenog papra

sol po ukusu

Foto: Shutterstock

Priprema:

Sitno nasjeckajte bademe, peršin, češnjak i ljutiku. Narežite glavice radiča na trakice (odvojite nekoliko komada za ukras). Nasjeckane bademe prepržite na tavi dok ne porumene i ostavite sa strane. U loncu zagrijte dvije žlice ulja i pržite ljutiku oko 3 minute ili dok ne postane mekana i zlatna. Dodajte češnjak, radič i sol po ukusu. Sve kuhajte na srednje laganoj vatri oko 5 minuta ili dok radič ne omekša. U međuvremenu zagrijte prethodno pripremljeni temeljac. Dodajte rižu na radič i dobro promiješajte. Pirjajte rižu s bijelim vinom i kuhajte 2-3 minute uz konstantno miješanje. Nakon što vino ispari počnite postupno kuhačom dodavati temeljac. Kad riža upije tekućinu dodajte ponovo i tako ponavljajte proces dok riža ne bude kuhana. Trebat će vam otprilike 20 minuta, riža će biti prilično mekana i kremaste teksture. Isključite vatru, posolite i dodajte prstohvat papra, badema i peršina, dobro miješajući. Ukrasite komadićima sirovog radiča i poslužite odmah.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.