Zanimljivo je da Marija ne podnosi gluten pa svu tu silnu divotu koju umijesi ne može čak ni probati. Zanimalo nas je kako joj svaki put ispadne savršeno, a da nije niti probala? – Bila sam najmirnije dijete u obitelji pa me mama uvijek držala uza se na stolu na kojem je ona pripremala hranu – učila sam od najbolje – kaže Marija i dodaje da joj je glavna misao vodilja ljudima dokazati da domaća kuhinja nije teška, samo je potrebna volja, i da je gotovo sve lakše pripremiti doma nego kupiti (polu)gotov proizvod. Je li dovoljno uvjerljiva, uvjerite se sami na njezinu Instagram-profilu!
Šunka u kruhu
Sastojci za tijesto/kruh:
1 kg glatkog brašna
2 suha kvasca
20 g soli
malo šećera
vode po potrebi (oko 600-700 ml, ovisno o brašnu, tijesto mora biti kompaktno)
Ostalo:
termički obrađena rolana lopatica
jaje
malo mlijeka
Priprema:
Sve sastojke za tijesto povežite i dobro umijesite. Pokrijte krpom i pustite da se digne. S lopatice maknite mrežicu, operite je i posušite. Tijesto malo razvaljajte, ali ne pretanko, neka ostane deblje. Lopaticu premažite s malo umućenog jajeta s malo mlijeka kako se ne bi odvajala od kruha. Čvrsto je zamotajte u tijesto pazeći da ne ostane zraka te da je tijesto dobro povezano. Prebacite u posudu za pečenje na masni papir tako da je strana gdje se spaja tijesto s donje strane. Premažite ostatkom umućenog jajeta i pecite na 180 stupnjeva oko 60 minuta, odnosno onoliko sati koliko kilograma ima lopatica. Nakon 20 minuta prekrijte aluminijskom folijom da biste spriječili da vam kruh s gornje strane zagori, mora biti lijepe zlatne boje.