Jedini alat koji će vam za pripremu trebati je kalup za američke krafne. Toplo preporučujemo da nabavite jedan (ili dva) jer će vam se isplatiti, a u pripremi će uživati i djeca jer kod ovih krafnica gotovo je nemoguće pogriješiti. Ako nemate kalup za krafne, a želite ih napraviti odmah, poslužit će vam i onaj za muffine.
Veganske krafne
Sastojci:
- 125 g brašna
- 100 g šećera
- 1 žličica praška za pecivo
- 1/4 žličice soli
- 1/2 žličice mljevenog cimeta
- 1/2 šalice + 2 žlice sojinog mlijeka
- 1 žlica pirea od jabuka
- 1 žlica otopljenog veganskog maslaca
- 1 žličica čistog ekstrakta vanilije
Za preljev:
- 100 g šećera
- 1 žličica mljevenog cimeta
- 57 g otopljenog veganskog maslaca
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 175 °C i namastite kalup za pečenje (ako ga imate). U velikoj zdjeli pomiješajte brašno, šećer, prašak za pecivo, sol i cimet. Suhim sastojcima dodajte sojino mlijeko, pire od jabuke, rastopljeni veganski maslac (1 žlica) i vaniliju. Dobro izmiješajte velikom drvenom kuhačom da se sjedini. Tijesto će biti slično tijestu za kolače; niti previše gusto, niti jako tekuće. Ako imate silikonski kalup za američke krafne, žlicom stavljajte tijesto u kalup ili napunite veliku vrećicu s patentnim zatvaračem tijestom, izrežite rupu u kutu i punite kalup otprilike do 3/4. Pazite da ne prepunite, jer će krafne narasti i mogle bi ostati bez karakteristične rupe u sredini. Pecite 9-10 minuta ili dok rubovi ne porumene. Pustite da se ohlade 2-3 minute u kalupu, a zatim ih pažljivo premjestite na žičanu rešetku prekrivenu velikim komadom papira za pečenje.
Za preljev u srednjoj zdjeli pomiješajte šećer i cimet, a u posebnoj zdjeli otopite veganski maslac. Umočite krafne u otopljeni maslac, obje strane ili samo jednu stranu po želji. Zatim umočite krafnu u mješavinu šećera s cimetom za premazivanje. Poslužite odmah. Ostaci krafni stajat će najviše dva dana, pokriveni i na sobnoj temperaturi.