Novo istraživanje

I mliječna čokolada može biti zdrava kao tamna: Znanstvenici otkrili koja je formula

Foto: Instagram
I mliječna čokolada može biti zdrava kao tamna: Znanstvenici otkrili koja je formula
20.08.2020.
u 16:20
Iako je popularnija, mliječna čokolada ima manje pozitivnih posljedica nego tamna čokolada.
Pogledaj originalni članak

Godinama smo slušali o brojnim zdravstvenim prednostima tamne čokolade, ali to nije zaustavilo njenu slađu i popularniju sestru, mliječnu čokoladu, da i dalje bude na tronu sladokusaca. No sada su znanstvenici pronašli način obogaćivanja mliječne čokolade korisnim antioksidansima koji su povezani s tamnom čokoladom, prenosi metro.co.uk.

Tamna čokolada ima visoku razinu fenolnih spojeva, za koje se govori da imaju protuupalna svojstva koja mogu umanjiti rizik od kardiovaskularnih i drugih bolesti. Oni su i razlog njezinog gorkog okusa. Međutim, američki znanstvenici otkrili su kako te prednosti "ugraditi" u mliječnu čokoladu - dodavanjem ekstrakta kože kikirikija, proizvoda koji je obično ostaje prilikom izrade kikirikijevog maslaca i slatkiša. To znači da se može uživati ​​u slatkoj mliječnoj čokoladi i dobiti najbolje iz tamne čokolade.

Znanstvenici su otkrili da ekstrakt kože kikirikija podiže razinu antioksidanata zadržavajući slatki okus čokolade i kremastu teksturu. Krajnji proizvod stoga ima isti okus kao i mliječna čokolada, ali više pozitivnih posljedica. Lisa Dean, prehrambena tehnologinja iz američke Službe za istraživanje poljoprivrednih proizvoda, rekla je: - Mogli bismo upotrijebiti naš sastojak za pravljenje mliječne čokolade s istom razinom antioksidanata kao i u tamnoj čokoladi bez gorčine tamne čokolade. Ako ste prosječni potrošač i nemate visok osjećaj gorčine kao što to imaju tzv. 'superkušači', trebali biste moći konzumirati tretiranu mliječnu čokoladu i ne biste znali razliku. Ni drugačije ne izgleda. 

Lisa i njezin tim uzeli su crvenu kožicu kikirikija i samljeli je u prah, prije ekstrakcije fenolnih spojeva. Ovaj prah je tada kombiniran s aditivom maltodekstrina u hrani radi lakšeg ugradnje u konačni proizvod. Istraživači su zatim isprobali njihovu formulaciju čokolade u usporedbi s ostalim čokoladama. Otkrili su da čokolada s 8% fenolnih spojeva ima najbolju ravnotežu okusa i teksture. Također su otkrili da alergija na kikiriki može brinuti ljude, pa su testirali prisutnost alergena, ali nisu pronašli nijedan u čokoladi. Međutim, naglasili su da će proizvodi koji sadrže prah i dalje dobiti upozorenje.

Video o pravilnom cijeđenju tjestenine izazvao burnu raspravu:

JAMES GANDOLFINI

Bivša supruga je pomahnitala nakon razvoda! Nabrajala starlete s kojima ju je varao i seksualne devijacije u kojima je uživao

Sit javnog pranja prljava obiteljskog rublja, Gandolfini je samo kratko komentirao da u njenim navodima nema istine te da su braku presudili psihički problemi s kojima se odbijala suočiti. Ljubavnu sreću pronašao je u zagrljaju bivše manekenke Deborah Lin. Vjenčali su se u ljeto 2008. u njezinu rodnom Honoluluu, a kum im je bio glumčev sin. Nakon što su postali ponosni roditelji djevojčice Liliane Ruth, činilo se kako su se Gandolfiniju sve kockice posložile. Sudbina je, međutim, za njega imala drukčiji plan.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.