ograničena na nekoliko zemalja

Iako je puna raznih blagodati, mediteranska prehrana ima i jednu manu, kaže nutricionist

Foto: Shuttershock
Iako je puna raznih blagodati, mediteranska prehrana ima i jednu manu, kaže nutricionist
28.04.2023.
u 14:30
Ako volite kuhati mediteransku hranu, razmislite o kuharici zemalja sjeverne Afrike ili nekih zemalja Bliskog istoka k isprobajte utjecaje različitih kultura. začina, okusa i metoda pripreme.
Pogledaj originalni članak

Davno je dokazano da mediteranski tip prehrane ima brojne benefite, te da između ostalog snižava krvni tlak i smanjuje rizik od moždanog udara, no dijetetičar Chris Mohr koji zagovara dobrobiti uključenih namirnica, ističe i kako ipak imam i jedan veliki problem s mediteranskom prehranom: to što je ekskluzivna i uglavnom usredotočena na par obalnih mediteranskih zemalja; premda ih je na Mediteranu ukupno 22.

- Hrana, okusi i kulture tih zemalja rijetko podrazumijevaju i ovaj omiljeni tip prehrane koji se spominje kao najzdraviji - rekao je, a navodi primjer sjeverne Afrike koja ima duž Sredozemnog mora ima nekoliko zemalja, poput Maroka, Alžira, Tunisa, Libije i Egipta, a isto vrijedi i za bliskoistočne zemlje Tursku, Izrael, Siriju i Libanon.

"Da, postoje neka preklapanja u prehrani ovih kultura, no kod njih se rijetko govori o kombinacijama namirnica, metodama pripreme, okusima i začinima mediteranskoga tipa", kaže Mohr, a s njim se slaže i dijetetičarka Maya Feller iz Brooklyna. "Zapravo ne postoji niti jedna dijeta koja obuhvaća cijelu mediteransku regiju; marokanska su jela npr. puna začina i samo malo podsjećaju na kuhinju s limunom i kaparima poput one u južnoj Italiji."

Mediteranska kuhinja je, dodaje, ono što je zajedničko svim tim kuhinjama: svakodnevni naglasak na povrću, voću, grahu, leći, cjelovitim žitaricama, plodovima mora i maslinovom ulju koje je zdravo za srce.

"Mislim da je najvažnije shvatiti da svaka kultura ima svoja jela koja se kuhaju na drugačiji način, a mogu i izgledati drugačije", kaže nutricionistkinja Shana Spence i savjetuje da, bez obzira gdje živite, mediteransku prehranu prihvatite u cijelosti.

"Ako volite kuhati mediteransku hranu, razmislite o kuharici zemalja sjeverne Afrike ili nekih zemalja Bliskog istoka k isprobajte utjecaje različitih kultura. začina, okusa i metoda pripreme; ispijajući malo talijanskog crnog vina s prilogom od izraelskih zagorenih patlidžana ili sirijske pite i humusa prelivenog maslinovim uljem iz Turske".

A ako vam nedostaje inspiracije, isprobajte ovaj recept za izraelske zagorene patlidžane za koje ćete trebati:

  • 2 talijanska ljubičasta patlidžana, po 2 komada
  • 4 režnja češnjaka
  • sok od 2 limuna
  • 2 žličice soli
  • 1 šalica tahini paste
  • 1/2 šalice ledene vode
  • 1 žličicu čilija
  • 1 žličicu tostiranih sjemenki sezama
  • 1/4 šalicu sjemenki nara
  • 2 žlicu ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  • 1/4 šalicu prženih sjemenki suncokreta
  • 1/4 šalicu listova mente
  • 1/4 šalicu lišća peršina

1. Vilicom izbušite rupice po cijelom patlidžanu. Pecite ga na jakoj vatri ili u pećnici dok ne pocrni i postane vrlo mekan, oko 20 minuta sa svake strane. Ostavite ga sa strane da se ohladi.

2. U srednjoj zdjeli pomiješajte češnjak, limunov sok i sol. Umiješajte tahini i vodu dok smjesa ne postane glatka.

3. Nakon što se patlidžan ohladi na dodir, prepolovite svaki po dužini. Uzmite vilicu i nježno ostružite meko meso s patlidžana na tanjur za posluživanje. Prelijte solju, tahini umakom, sjemenkama, začinskim biljem i maslinovim uljem, savjetuju nutricionisti za Men's Health.

Vrijeme je da u prehranu dodate sjemenke lana: Prava su supernamirnica

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.