SVJETSKI DAN ŠEĆERNE BOLESTI

Imate li dijabetes? Nemate? Jeste li sigurni?

Foto: ilustracija
dijabetes
Foto: Marko Jurinec/PIXSELL
dijabetes
Foto: Marko Jurinec/PIXSELL
dijabetes
10.11.2015.
u 10:50
Čak 46% oboljelih ne znaju da imaju dijabetes. Jeste li i vi među njima? Ordinacija.hr vas poziva da besplatno provjerite svoj rizik od razvoja dijabetesa u subotu, 14. 11., na Cvjetnom trgu u Zagrebu.
Pogledaj originalni članak

Dijabetes se manifestira kao poremećaj metabolizma u kojem je previše glukoze u krvi zbog manjka ili nedovoljnog iskorištavanja inzulina – hormona gušterače koji je nužan za pretvorbu glukoze u energiju. Dijabetes se ne može posve izlječiti, no ako se razina šećera u krvi održava uravnoteženom, bolesnik može normalno živjeti.

Statistički podaci ukazuju da je u svijetu danas više od 240 milijuna osoba koje boluju od šećerne bolesti, a tijekom sljedećih 20-tak godina očekuje se porast oboljelih na više od 380 milijuna. Dijabetes postaje globalna epidemija, sa svim teškim zdravstvenim posljedicama.  

Najčešći simptomi dijabetesa su:

  • Suhoća usta
  • Povećana žeđ i glad
  • Učestalo mokrenje
  • Umor
  • Slabost
  • Zamagljen vid
  • Sporo zarastanje rana
  • Sklonost infekcijama
  • Gubitak tjelesne masa (najčešče kod tipa 1)
  • Povećanje tjelesne mase (najčešće kod tipa 2)

Ordinacija.hr i Zagrebačko dijabetičko društvo pozivaju vas da skupa obilježimo Svjetski dan šećerne bolesti, 14. studenog, na Cvjetnom trgu u Zagrebu od 9 do 16 sati. U akciji pod pokroviteljstvom Gradskog ureda za zdravstvo, a čiji je glavni sponzor Novo Nordisk te partneri MediLAB, JAMI i Delicia, građani će moći besplatno izmjeriti šećer i krvni tlak te razgovarati sa stručnjacima. O zdravoj prehrani govorit će doc. dr. sc. Darija Vranešić Bender, klinička nutricionistica u KBC Zagreb.

U akciji sudjeluju i Nenad Šimunko, prvi čovjek u svijetu s dijabetesom koji je završio natjecanje u triatlonskoj disciplini trostruki Ironman i član tima Novo Nordisk, te poznati glumac Željko Königsknecht čija kći Hanna boluje od dijabetesa.

U suradnji s javnozdravstvenim programom "Petica – igrom do zdravlja" održat će se radionice i vježbe za djecu na temu pravilne prehrane i tjelesne aktivnosti kod djece, uz maskote Njumi i Njami.

Akciju portala Ordinacija.hr podržava Veleposlanstvo Kraljevine Danske u Republici Hrvatskoj.

POPULARNA INFLUENCERICA

Ella Dvornik o bivšem suprugu: 'Svoj razvod ne doživljavam kao loš san, sigurna sam da ćemo biti prijatelji i svemu se smijati'

- Razvod još traje, ali ne doživljavam ga kao loš san. To je samo jedna faza u životu iz koje učim i idem dalje. Ne smatram to ni greškom. Da moram sve ponoviti, ponovila bih, to su sve bile lekcije i blagoslovi. I mi smo danas ljudi koji jesmo zbog toga. Zahvalna sam na cijelom iskustvu, imamo dvije divne kćerkice i puno lijepih uspomena, a sigurna sam da ćemo u budućnosti biti odlični prijatelji i da ćemo se smijati svemu što se dogodilo - priznala je Ella Dvornik u razgovoru za Večernji list.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.