MIT: Namirnice bez glutena su zdravije
ISTINA Namirnice bez glutena definitivno su zdravije. Velikom broju ljudi glutenske žitarice stvaraju probavne tegobe većih ili manjih razmjera, kojih često nisu ni svjesni, i to upravo zbog nemogućnosti probavljanja glutena.
Da ironija bude veća, bez glutena (koji još zovu i ljepenka) gotovo je nemoguće postići fizikalna i organoleptička svojstva kruha. Razlog leži upravo u svojstvima glutena koji tijestu daje elastičnost i mogućnost zadržavanja mjehurića CO2, koji nastaju uslijed fermentacije tijesta (bez glutena nema dizanja tijesta). Današnje društvo i njegova prehrana praktički počivaju na glutenskim žitaricama čijem slatkastom okusu jednostavno ne može odoljeti.
Zašto nam gluten smeta?
To je bjelančevina koja spada u skupinu lektina, spojeva koji mogu izazvati upalne procese i reakcije preosjetljivosti. Njegovo osnovno svojstvo je ljepljivost tj. visok stupanj prianjanja te teška, gotovo nemoguća probavljivost.
Veže se na stijenku tankog crijeva, zbog čega nastaje oštećenje i smanjuje se apsorpcija nutrijenata. To stanje omogućava štetnim bakterijama da se nekontrolirano množe te dolazi do disbioze (neravnoteže crijevne flore).
Kada se naruši ravnoteža bakterija, kada probavu konstantno izlažemo različitim iritansima (gluten, alkohol, kofein, antibiotici, aditivi, toksini...) te nedostatnom unosu vlakana, dolazi do “zamora materijala” te njezina propusnost više nije tako selektivna. Dolazi do lančane reakcije kojom ulazimo u začarani krug mnogih zdravstvenih problema s kojima se danas suočavamo.
Od problema s kožom, bakterijskih ili gljivičnih infekcija (npr. Candida) do kroničnog umora, promjena raspoloženja, upalnih procesa te, naravno, problema s probavom.
>>Svaki deseti čovjek ne podnosi gluten a da to nije prepoznao
>>Bombardiraju nas porukama da je gluten opasan. No, je li zaista tako?
Još jedan članak iz serijala 'Jeste li znali'.