Prehrana temeljena na niskom udjelu ugljikohidrata, a povećanom unosu masnoća, popularno nazvana LCHF, svojevrsna je revolucija u dosadašnjem razmišljanju o zdravom životu. Zabluda je, piše Anita Šupe, da su masnoće životinjskog porijekla štetne. Upravo otkad su nutricionisti počeli preporučivati smanjenje unosa masnoća, u svijetu se dogodila epidemija debljine, dijabetesa i srčano-žilnih bolesti.
Znanstveni dokazi o štetnosti masnoće, piše autorica knjige “Istine i laži o hrani”, ne postoje. Ovaj je koncept prvenstveno način prehrane, ali i zaokret prema novom načinu života, u skladu s prirodom. Upravo zato temelj je LCHF prehrane organska hrana iz domaćeg uzgoja. Bira se neprskano povrće i voće, domaća jaja i sir, kao i meso i masnoća životinja koje život provode na pašnjaku, ne u pogonima.
U ovoj se prehrani preporučuje i konzumacija maslinova, lanena i sezamova ulja, maslaca, punomasnog mlijeka, jogurta, kefira, ali i domaćeg špeka, pršuta i čvaraka. Umjesto umjetnih slatkiša preporučuje se voće poput grejpa, malina i jagoda te orašasti plodovi. Treba izbjegavati svu rafiniranu hranu punu šećera i škroba.
Završiš nutricionizam u Švedskoj, uvjeriš se kako smiješ jesti što god želiš samo da je domaće i napišeš knjigu o tome...genijalno, a ljudi će je kupovati jer malo tko je spreman prihvatiti činjenicu da je potrebno promjeniti loše navike i učinit nešto za svoje zdravlje. Anita Šupe je velikoj zabludi, kao da nema ljudi koji jedu baš tako pa ih zadesi moždani ili srčani (ja poznajem barem dvoje), a to je isključivo bolest koja zadesi ljude s gomilom životinjske masti u krvi. Ona će to valjda tek shvatiti kad počnu problemi sa 50-60 godina ili ranije, a do tada će previše ljudi uvjeriti u svoju \"istinu\".