Knjiga Anite Šupe

Istine i laži: Špek, pršut i čvarci uključeni u zdravu prehranu

Istine i laži: Špek, pršut i čvarci uključeni u zdravu prehranu
23.05.2012.
u 10:00
Otkako su nutricionisti počeli preporučivati smanjenje unosa masnoća, u svijetu se dogodila epidemija debljine, dijabetesa i srčano-žilnih bolesti
Pogledaj originalni članak

Prehrana temeljena na niskom udjelu ugljikohidrata, a povećanom unosu masnoća, popularno nazvana LCHF, svojevrsna je revolucija u dosadašnjem razmišljanju o zdravom životu. Zabluda je, piše Anita Šupe, da su masnoće životinjskog porijekla štetne. Upravo otkad su nutricionisti počeli preporučivati smanjenje unosa masnoća, u svijetu se dogodila epidemija debljine, dijabetesa i srčano-žilnih bolesti.

Znanstveni dokazi o štetnosti masnoće, piše autorica knjige “Istine i laži o hrani”, ne postoje. Ovaj je koncept prvenstveno način prehrane, ali i zaokret prema novom načinu života, u skladu s prirodom. Upravo zato temelj je LCHF prehrane organska hrana iz domaćeg uzgoja. Bira se neprskano povrće i voće, domaća jaja i sir, kao i meso i masnoća životinja koje život provode na pašnjaku, ne u pogonima.

U ovoj se prehrani preporučuje i konzumacija maslinova, lanena i sezamova ulja, maslaca, punomasnog mlijeka, jogurta, kefira, ali i domaćeg špeka, pršuta i čvaraka.  Umjesto umjetnih slatkiša preporučuje se voće poput grejpa, malina i jagoda te orašasti plodovi. Treba izbjegavati svu rafiniranu hranu punu šećera i škroba.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

TO
tomislav5689
14:38 23.05.2012.

Završiš nutricionizam u Švedskoj, uvjeriš se kako smiješ jesti što god želiš samo da je domaće i napišeš knjigu o tome...genijalno, a ljudi će je kupovati jer malo tko je spreman prihvatiti činjenicu da je potrebno promjeniti loše navike i učinit nešto za svoje zdravlje. Anita Šupe je velikoj zabludi, kao da nema ljudi koji jedu baš tako pa ih zadesi moždani ili srčani (ja poznajem barem dvoje), a to je isključivo bolest koja zadesi ljude s gomilom životinjske masti u krvi. Ona će to valjda tek shvatiti kad počnu problemi sa 50-60 godina ili ranije, a do tada će previše ljudi uvjeriti u svoju \"istinu\".

02
0206
08:21 24.05.2012.

Od pamtivjeka se kod nas jeo i pršut i mast i čvarci...pa smo živi generacijama al kak mi se vidi eu kaže nema više špeka,pršuta,kulena....i... krepali bumo od gladi ili bumo sušili i dimili golubove jel za drugo nebumo imali.