prehrana

Izbjegavate ugljikohidrate? Evo za koliko vam ta navika može skratiti život

Foto: Thinkstock
Superhrana
Foto: Getty Images
Foto: GettyImages
Zdrava hrana
Foto: GettyImages
Zdrava hrana
Foto: GettyImages
Zdrava hrana
Foto: GettyImages
Zdrava hrana
Foto: GettyImages
Zdrava hrana
Foto: GettyImages
Zdrava hrana
20.08.2018.
u 14:59
Oko 15.400 Amerikanaca koji su sudjelovali u istraživanju ispunilo je upitnik o prehrambenim navikama, o vrsti namirnica i veličini porcija iz čega su znanstvenici procijenili koliko su u organizam unosili kalorija iz ugljikohidrata, masti i proteina.
Pogledaj originalni članak

Ljudi u srednjim godinama koji polovinu dnevno potrebnih kalorija u organizam unose iz ugljikohidrata žive nekoliko godina dulje od skupine koja prehranu temelji na mesu i što manjoj količini ugljikohidrata, pokazali su rezultati istraživanja objavljeni u petak stručnome časopisu Lancet.

U zadnje su vrijeme u Europi i sjevernoj Americi vrlo popularne low carb dijete koje se temelje na smanjenom unosu ugljikohidrata, poput Atkinsonove ili Paleo dijete, i povećanom unosu masti, jer jamče gubitak kilograma i smanjuju opasnost od razvoja nekih bolesti. 

Ljudsko tijelo bez sumnje treba ugljikohidrate jer su glavni izvor energije za tijelo i izvrstan izvor vlakana te sprečavaju razvoj brojnih bolesti. Usto je za normalno funkcioniranje organizma najvažniji balans, što znači da u prehrani trebaju biti zastupljene sve grupe namirnica.

Treba podsjetiti da nisu svi ugljikohidrati isti - jednostavni ugljikohidrati iz rafiniranih i procesuiranih namirnica rezultiraju pretilošću, dijabetesom, srčanim problema, pa čak i razvojem karcinoma. No ako se ugljikohidrati konzumiraju iz pravih izvora, primjerice smeđe riže ili kruha od cjelovitih žitarica, i oni postaju dio balansiranog i niskokaloričnog načina prehrane. 

Studija duga 25 godina provedena na 15.400 Amerikanaca

Oko 15.400 Amerikanaca koji su sudjelovali u istraživanju ispunilo je upitnik o prehrambenim navikama, o vrsti namirnica i veličini porcija iz čega su znanstvenici procijenili koliko su u organizam unosili kalorija iz ugljikohidrata, masti i proteina. 

No američka studija čiji su podaci prikupljani više od 25 godina upućuje na to da je puno zdravija umjerena konzumacija ugljikohidrata ili zamjena masti i proteina iz mesa biljnima.

Ustanovili su da su osobe koje su oko 50 do 55 posto energije u organizam unosile iz ugljikohidrata imale nešto bolje izglede za dulji život od onih kod kojih su te vrijednosti bile niske.

Američki znanstvenici su procijenili da bi nakon pedesete godine života osobe koje u organizam unose umjerenu količinu ugljikohidrata (oko 40 posto) iz zdravih izvora mogle prosječno proživjeti još 33 godine.

Tvrde da i unos u organizam visokog udjela ugljikohidrata, a to znači oko 70 posto, iz tjestenine, riže, kolača, šećernih pića, smanjuje životni vijek, no puno manje u odnosu na prehranu u kojoj dominira meso. 

"Prehrana s manjim udjelom ugljikohidrata koji se zamjenjuju bjelančevinama ili mastima postala je vrlo popularna i proširena u zadnje vrijeme", kazala je voditeljica studije Sara Seidelman. "No rezultati naše studije upućuju na to da se prehrana bazirana na mesu s malim udjelom ugljikohidrata povezuje s kraćim životnim vijekom i do četiri godine", kazala je znanstvenica.

Zamjena mesa avokadom, orašastim voćem i grahoricama

"Zamjenom mesa u prehrani mastima iz biljaka, poput primjerice avokada i orašastog voća, i proteina, poput soje i grahorica, smanjuje rizik od preuranjene smrti", ustanovili su Seidelman i kolege. 

Autori studije vjeruju da je česta posljedica zapadnjačkih dijeta koje ograničavaju unos ugljikohidrata, smanjen unos povrća, voća i žitarica te da se više konzumiraju životinjske bjelančevine i masti, najčešće povezivane s raznim upalama i starenjem organizma.

Prof. Nita Forouhi, epidemiologinja sa sveučilišta u Cambridgeu, koja nije sudjelovala u studiji smatra kako je "važna poruka ove studije da nije dovoljno fokusirati se samo na nutrijente, već na to jesu li oni životinjskoga ili biljnog porijekla". Priznaje da se u pogledu optimalnog balansa hrane zdrave za dugovječnost još uvijek lome koplja.

Pogledajte i video Kako plivanjem otopiti kilograme, aktivirati tijelo i zaštititi zdravlje?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 3

Avatar dkoor
dkoor
17:51 20.08.2018.

Osim ako se bas ne pretjeruje sa postotkom unosa rafinirane hrane, ona nece smetati da bi se odrzala zeljena tjelesna masa. Ljudi od stabla obicno ne vide sumu. Prije svega treba prebrojati kalorije koje se unesu, pa tek onda ici na sto veci kvalitet, tjelovjezbe itd. Najbolje je i jedno i drugo i trece u kombinaciji, ali je za ogroman broj ljudi kao sto mozemo vidjeti ocigledno nemoguce postici bazu (potreban broj kalorija, ni vise ni manje).

DU
Deleted user
16:45 20.08.2018.

I mi kao to nismo znali ili ne mozemo sami naci na internetu ako nas zanima nego dezurni copypaster iz vecernjeg nas treba prosvijetliti sa nekim anglosaksonskim skrabotinama. a to na slici 90% hrvata uzivo nije vidjelo do prije desetak godina a kamo li koristilo za prehranu. pa u "komunistickoj" Jugoslaviji smo znali da secer, sol, kolaci, tjestenina, bijeli kruh, patate, meso sa rostilja I slicno nisu zdravi i da treba jesti sto vise voca povrca ribe. I onda ne razumijem cemu ovi clanci, jel su hrvati bas toliko postali retardi ili je zelja da se bude "hollywood".