Acetat je kemikalija koju nalazimo u dijetetskim vlaknima, a mogla bi biti ključna u borbi protiv pretilosti.
Znanstvenici su naime otkrili da velike količine acetata nastaju u tijelu čovjeka pri probavi povrća i voća. Kad se to dogodi, tijelo šalje mozgu signal da sad može prestati jesti.
Kako smo zdravu prehranu tijekom godina sve više zamijenili prerađenom hranom siromašnom vlaknima, stvaralo se sve manje acetata i tako je došlo do epidemije pretilosti, navodi istraživanje.
Znanstvenici smatraju da bi prema ovim rezultatima mogli osmisliti lijek koji bi djelovao na suzbijanje osjećaja gladi jednako kao što se to prirodno događa s acetatom.
- Glavna nam je sada zadaća i izazov razviti pristup kojim ćemo tijelo opskrbiti s dovoljno acetata da suzbije osjećaj gladi, a da to još uvijek bude zdravo za ljudski organizam, pojasnio je profesor Gary Frost s Imperial Collegea London.
Problem je navodi, što je acetat aktivan samo u kratkom vremenskom periodu pa je potrebno pronaći način kako da se imitira njegovo polagano otpuštanje koje se inače prirodno događa kad se probavlja povrće i voće.
>>Donosimo 10 savjeta uz koje ćete stvarno izgubiti kilograme
>>Osnove sagorijevanja masnog tkiva: Uz ovaj trening rezultati se brzo vide
Netko iole normalan pretilost rješava fizičkom aktivnošću i zdravom prehranom a ne tabletama.