Vrsta hrane na vašem tanjuru nije jedino o čemu trebate razmišljati kada je u pitanju zdrava prehrana. Način na koji pripremate namirnice ili u kome obliku ih konzumirate uvelike može utjecati na vaše zdravlje.
Britanski su znanstvenici tako ustvrdili kako je krumpir najbolje jesti hladan. Naime, kada se krumpir skuha, stanice škroba nabubre i počnu se raspadati, zbog čega se lakše probavlja. Nakon što se ohladi pak, dio škroba poprima čvršću formu koji je teže probaviti, ali on poput vlakna završava u debelom crijevu te poboljšava regulaciju crijeva, tvrde u studiji istraživanja provodenog na Sveučilištu Oxford.
Ono što je definitivno sigurno je da krumpir kuhan u ljusci zadržava puno više vitamina nego kad ga kuhate oguljenog.
Talijanski su pak znastvenici otkrili kako je najbolji način pripreme mrkve kuhanje u vodi. Prema njima upravo takvom pripremom, za razliku od sirove mrkve ili one kuhane na pari, zadržava najviše karotenoida, antioksidansa koji tijelo koristi kako bi stvaralo vitamin A, neophodan za rast, reprodukciju i imunitet. S time se slaže i mag. nutricionizma Meri Filipović iz Bioeliksir savjetovališta.
- Poželjno da uz tako pripremljenu mrkvu dodati i maslinovo ulje odnosno kvalitetnu masnoću koja najbolje iskorištava taj beta karten., dodaje Meri Filipović.
Nutricionistica Filipović je potvrdila i navode kako je tjesteninu najbolje pripremati al dente jer kada se konzumira u tom obliku naše tijelo sporije razgrađuje škrob te se šećer postupno ispušta u krvotok, kao i to da se čaj treba kuhati najmanje minutu, a najviše 5 minuta.
- Čaj ispusti ono što je korisno u to vrijeme, a ako ostane dulje u toploj otopini ispušta i one gorke tvrai i komponente koje nama nisu poželjne., zaključila je Filipović.
Jedite zelene banane, al dente tjesteninu i hladan krumpir
Turisti otkrili europske gradove u koje se ne isplati vraćati: Spomenuli i jedan hrvatski
FOTO Jakirovića će nakon otkaza tješiti zgodna supruga Marina. Evo tko je ona
Uz to što obavlja domaće poslove, supruga Dinamova trenera radi kao glavna sestra na Odjelu za klinička ispitivanja u Dječjoj bolnici Srebrnjak, kako stoji na njezinu profilu na LinkedInu, prije čega je na Medicinskom fakultetu u Zagrebu magistrirala sestrinstvo.
VIDEO Ovako je izgledao novi val eksplozija u Bejrutu: Dim se podiže s brojnih lokacija
Novinar Reutersa u južnom predgrađu Bejruta rekao je da je vidio članove Hezbollaha kako vade baterije iz voki-tokija koji nisu eksplodirali, bacajući dijelove oko sebe
Mogući scenariji: Čeka li nas budućnost kao u filmovima katastrofe?
Mnogi parovi strahuju od fenomena 'seven-year itch': Evo o čemu je riječ i predstavlja li prijetnju
A ništa o bananama ?