nova otkrića

Jedite zelene banane, al dente tjesteninu i hladan krumpir

Foto: Photos.com
Jedite zelene banane, al dente tjesteninu i hladan krumpir
18.02.2012.
u 12:06
Priprema namirnica može biti ključna za iskorištavanje onog najboljeg što svaka od njih sadrži poput vitamina ili minerala
Pogledaj originalni članak

Vrsta hrane na vašem tanjuru nije jedino o čemu trebate razmišljati kada je u pitanju zdrava prehrana. Način na koji pripremate namirnice ili u kome obliku ih konzumirate uvelike može utjecati na vaše zdravlje.

Britanski su znanstvenici tako ustvrdili kako je krumpir najbolje jesti hladan. Naime, kada se krumpir skuha, stanice škroba nabubre i počnu se raspadati, zbog čega se lakše probavlja. Nakon što se ohladi pak, dio škroba poprima čvršću formu koji je teže probaviti, ali on poput vlakna završava u debelom crijevu te poboljšava regulaciju crijeva, tvrde u studiji istraživanja provodenog na Sveučilištu Oxford.

Ono što je definitivno sigurno je da krumpir kuhan u ljusci zadržava puno više vitamina nego kad ga kuhate oguljenog.

Talijanski su pak znastvenici otkrili kako je najbolji način pripreme mrkve kuhanje u vodi. Prema njima upravo takvom pripremom, za razliku od sirove mrkve ili one kuhane na pari, zadržava najviše karotenoida, antioksidansa koji tijelo koristi kako bi stvaralo vitamin A, neophodan za rast, reprodukciju i imunitet. S time se slaže i mag. nutricionizma Meri Filipović iz Bioeliksir savjetovališta.

- Poželjno da uz tako pripremljenu mrkvu dodati i maslinovo ulje odnosno kvalitetnu masnoću koja najbolje iskorištava taj beta karten., dodaje Meri Filipović.

Nutricionistica Filipović je potvrdila i navode kako je tjesteninu najbolje pripremati al dente jer kada se konzumira u tom obliku naše tijelo sporije razgrađuje škrob te se šećer postupno ispušta u krvotok, kao i to da se čaj treba kuhati najmanje minutu, a najviše 5 minuta.

- Čaj ispusti ono što je korisno u to vrijeme, a ako ostane dulje u toploj otopini ispušta i one gorke tvrai i komponente koje nama nisu poželjne., zaključila je Filipović.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 14

TM
tesla moj ponos
18:45 18.02.2012.

A ništa o bananama ?

Avatar smuljko
smuljko
19:44 18.02.2012.

ne seruckajte više s tim što je zdravo a što nije, dosadni ste više

OB
-obrisani-
12:21 18.02.2012.

Ma nema ništa bez sarme i pečenja u ove ledene dane, a može i čvarci pa malo slaninica, urnebes salata i sve to uz rakijicu , vino ili pivce pa da te bog vidi !