Chefovi predlažu

Jelovnik za zaljubljene: Evo zašto biste danas trebali poslužiti male i birane zalogaje

Foto: Danijel Berković / Pixsell
Jelovnik za zaljubljene: Evo zašto biste danas trebali poslužiti male i birane zalogaje
14.02.2023.
u 00:57
Planirate li danas uživati u romantičnoj večeri, odlučite se za male i birane zalogaje. Prejedete li se, sva će se energija sliti u želudac od čega ćete postat tromi i pospani. Recepte Ane Grgić Tomić, chefice hotela Esplanade, čuvamo već deset godina i uvijek su pun pogodak!
Pogledaj originalni članak

Ljubav ulazi kroz želudac, nema dvojbe da su emocije i hrana usko povezani, a čak je i znanstveno dokazano da neka hrana potiče lučenje hormona sreće i uzbuđenja. No i u ljubavnim gozbama ima zamki koje bi – kako ne bi bilo neugodnih iznenađenja – trebalo izbjegavati jer postoje namirnice koje se ne slažu s ljubavnim susretima. Želite li ljubovati, odaberite male i birane zalogaje. Prejedete li se, sva će se energija sliti u želudac, postat ćete tromi i pospani do te mjere da vas ni ljubavni žar neće pomaknuti. Luk nije pozvan na “čvenk” čak ni ako ga oboje jedete, a birajući piće, vodite računa da bi čašica previše mogla negativno utjecati na seksualnu izvedbu, pad libida ili prebrz završetak valjuškanja po plahtama.

 

Buratta, confit od rajčica, kroketi od maslina

Foto: Danijel Berković/PIXSELL

Sastojci:

  • maslinovo ulje
  • 60 dag buratte
  • drobljeni papar
  • sol
  • bosiljak
  • mini rajčice
  • timijan
  • domaće masline
  • malo brašna
  • vrhnje za kuhanje
  • malo mlijeka
  • češnjak
  • mrvice

Priprema:

Krokete napravite od nasjeckanih maslina koje pržite s malo češnjaka i brašna. Zalijte mlijekom, izmiješajte da se zgusne, dolijte vrhnje i začinite pa miješajte dok se smjesa ne počne odvajati od dna. Istresite na pleh, poravnajte pa ostavite da se ohladi. Oblikujte u male kuglice i pohajte u mrvicama. Rajčice marinirajte solju, paprom, timijanom i maslinovim uljem pa ispecite u pećnici 4 minute na 185 stupnjeva. Burratu začinite maslinovim uljem, paprom, solju i sjeckanim listićima bosiljka.

 

Kremasti rižoto sa šafranom i jakobovim kapicama

Foto: Danijel Berković/PIXSELL

Sastojci:

  • 250 g riže
  • luk
  • bijelo vino
  • temeljac
  • sol, papar
  • maslinovo ulje
  • maslac
  • parmezan
  • češnjak
  • šafran
  • 4 Jakobove kapice
  • poriluk

Priprema:

Šafranovu kremu napravite od vrhnje za kuhanje, šafrana i začina. Kako biste napravili rižoto, na maslinovu ulju prepržite sitno sjeckani luk i češnjak, dodajte rižu i miješajte dok se ne zagrije. Dodajte šafran pa podlijte bijelim vinom. Kad ispari, dodajte temeljac i lagano kuhajte uz povremeno miješanje. Začinite. Kad je riža pri kraju, maknite je s vatre, umiješajte malo maslaca i ribani parmezan. Miješajte dok ne postane kremasto. Školjke prerežite, marinirajte pa pecite pet minuta na 185 stupnjeva u pećnici. Poriluk narežite na ploške i sotirajte na maslinovu ulju.

 

Karamelizirane kruške, umak od vanilije, mousse od karamele

Foto: Danijel Berković/PIXSELL

Sastojci:

  • 250 g šećera
  • 50 ml vode
  • 7 dl slatkog vrhnja
  • 4 žumanjka
  • štapić vanilije
  • 1 jaje
  • 2 vanilin šećera

Priprema:

Miješajte šećer i vodu na umjerenoj vatri da se karamelizira. Zagrijte 1,2 dl slatkog vrhnja pazeći da ne zakuha pa oprezno dodajte u karamelizirani šećer te kratko i brzo miješajte da se poveže. Preostalo vrhnje umutite u čvrst šlag. Stavite u hladnjak na 2-3 sata da se dobro ohladi. Umak od vanilije napravite od 2 dl slatkog vrhnja, štapića vanilije, jednog jaja, 2 vanilin šećera i 2 žlice šećera – u zagrijano vrhnje dodajte vaniliju sa sjemenkama pa nakon 2-3 minute izvadite mahunu i smanjite vatru te zasladite. Umutite jaje s vanilijinim šećerom i lagano ga umiješajte u vrhnje. Kada postignete željenu gustoću umaka, maknite ga s vatre i ostavite da se dobro ohladi. Kruške rezane po dužini kuhajte u malo vode, šećera, cimeta i zvjezdastog anisa. Kada zakuha, izvadite i ocijedite kruške, pospite ih s malo kristalnog šećera i karamelizirajte.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.