Leća je namirnica koja se često priprema u varivu ili juhi, ali kao i odličan i nutritivno bogat prilog mesu, na salatu ili kao slastan
namaz. Bogata esencijalnim aminokiselinama i proteinima, s niskim udjelom masti česta je alternativa mesu, a u prilog tome je i pristupačna cijena, laka dostupnost i jednostavnost pripreme. Poznato je četrdesetak sorti leće, koje se razlikuju bojom, veličinom i oblikom, a za ovo jelo smatram da je najoptimalnija žuta leća čija se kremoznost i privlačna žuta boja savršeno spojila s hrskavom teksturom pečene svinjske kožice. Umjesto kožice poslužiti možete prepečeni kruh sa začinima, kroket ili klice. Uživajte u toploj i okrepljujućoj jesenskoj juhici i dobar tek, poručuje Ana Grgić Tomić, chefica hotela Esplanade i kolumnistica magazina Slano & slatko.
Krem juha od žute leće, hrskava svinjska koža
Sastojci za juhu:
300 g žute leće
50 g mrkve
30 g celera
50 g crvenog luka
10 g češnjaka
2 dcl bijelog vina
sol, papar
2 dcl vrhnja za kuhanje
1 l povrtnog temeljca
1 dcl maslinova ulja
Priprema:
Na maslinovu ulju sotirajte luk, zatim dodajte korjenasto povrće nasjeckano na sitne komadiće i leću koju ste prethodno isprali u hladnoj vodi. Nakon nekoliko minuta kuhanja i povremeno miješanje dodajte bijelo vino. Kada vino ishlapi, povrće podlijte povrtnim temeljcem i kuhajte 20 minuta na srednjoj vatri. Pri kraju kuhanja dodajte vrhnje za kuhanje, sol i papar te pustite da juha kratko prokuha. Juhu miksajte štapnim mikserom dok ne dobije kremastu teksturu.
Sastojci za hrskavu svinjsku kožu:
korjenasto povrće
200 g svinjske kože
biljno ulje
Priprema:
Svinjsku kožu stavite kuhati u vodu s malo korjenastog povrća da omekša. S kuhane i ohlađene kože odstranite višak masnoće te ju stavite u pećnicu na 50 stupnjeva dok ne postane tvrda i suha. Nakon dehidracije kožu kratko (dok se ne napuhne) prepržite u ulju za dodatnu hrskavost.