Na žlicu

Slasna i hrskava svinjska kožica savršen je dodatak ovoj okrepljujućoj krem juhici od žute leće

Hotel Esplanade
07.12.2022.
u 06:00

Za hladne i tmurne dane pred nama nema bolje utjehe od krepke juhe koja grije tijelo i vraća optimizam nakon napornog dana. Umjesto kožice poslužiti možete prepečeni kruh sa začinima, kroket ili klice.

Leća je namirnica koja se često priprema u varivu ili juhi, ali kao i odličan i nutritivno bogat prilog mesu, na salatu ili kao slastan
 namaz. Bogata esencijalnim aminokiselinama i proteinima, s niskim udjelom masti česta je alternativa mesu, a u prilog tome je i pristupačna cijena, laka dostupnost i jednostavnost pripreme. Poznato je četrdesetak sorti leće, koje se razlikuju bojom, veličinom i oblikom, a za ovo jelo smatram da je najoptimalnija žuta leća čija se kremoznost i privlačna žuta boja savršeno spojila s hrskavom teksturom pečene svinjske kožice. Umjesto kožice poslužiti možete prepečeni kruh sa začinima, kroket ili klice. Uživajte u toploj i okrepljujućoj jesenskoj juhici i dobar tek, poručuje Ana Grgić Tomić, chefica hotela Esplanade i kolumnistica magazina Slano & slatko.

Foto: Hotel Esplanade

Krem juha od žute leće, hrskava svinjska koža

Sastojci za juhu:

300 g žute leće

50 g mrkve

30 g celera

50 g crvenog luka

10 g češnjaka

2 dcl bijelog vina

sol, papar

2 dcl vrhnja za kuhanje

1 l povrtnog temeljca

1 dcl maslinova ulja

Priprema:

Na maslinovu ulju sotirajte luk, zatim dodajte korjenasto povrće nasjeckano na sitne komadiće i leću koju ste prethodno isprali u hladnoj vodi. Nakon nekoliko minuta kuhanja i povremeno miješanje dodajte bijelo vino. Kada vino ishlapi, povrće podlijte povrtnim temeljcem i kuhajte 20 minuta na srednjoj vatri. Pri kraju kuhanja dodajte vrhnje za kuhanje, sol i papar te pustite da juha kratko prokuha. Juhu miksajte štapnim mikserom dok ne dobije kremastu teksturu.

Foto: Hotel Esplanade

Sastojci za hrskavu svinjsku kožu:

korjenasto povrće

200 g svinjske kože

biljno ulje

Priprema:

Svinjsku kožu stavite kuhati u vodu s malo korjenastog povrća da omekša. S kuhane i ohlađene kože odstranite višak masnoće te ju stavite u pećnicu na 50 stupnjeva dok ne postane tvrda i suha. Nakon dehidracije kožu kratko (dok se ne napuhne) prepržite u ulju za dodatnu hrskavost.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije