– Svake godine iščekujem blagdansko vrijeme kako bih mogla peći slastice s najukusnijem začinom – cimetom. Cimet je izvrstan začin za sva jednostavna jela i slastice kojima želite dati poseban okus jer je aromatičan i ima prepoznatljiv okus. Cimet-rolice same po sebi vrlo su nezahtjevne, što je idealno kada vlada blagdanska ludnica. Nadjev je prilično jednostavan te uz cimet možete dodati druge začine poput kardamoma i muškatnog oraščića. Po želji glutensko brašno možete zamijeniti i bezglutenskim – poručuje Ana Grgić Tomić, chefica hotela Esplanade i kolumnistica magazina Slano & slatko.
Cimet-rolice
Sastojci za tijesto:
400 ml mlijeka
7 g kvasca
70 g bijelog šećera
dvije žlice kiselog vrhnja
115 g maslaca
500 g glatkog brašna
Priprema:
Pomiješajte mlijeko, kvasac, šećer i kiselo vrhnje te ostavite da se sastojci sjedine na deset minuta. Nakon toga dodajte brašno i maslac te mijesite sve dok se ne stvori smjesa za tijesto. Potom ostavite na stranu smjesu na sat vremena kako bi se digla. Nakon toga, prebacite tijesto na prethodno očišćeni stol i mijesite tijesto 10 minuta u 125 g brašna i jednoj žličici praška za pecivo.
Sastojci za nadjev:
110 g maslaca sobne temperature
2 žlice cimeta u prahu
200 g smeđeg šećera
Priprema:
Sve sastojke pomiješajte dok se ne sjedine.
Sastojci za preljev:
240 g šećera u prahu
2 žlice vanilin šećera
240 g kremastog sira
2 čajne žlice ekstrakta od vanilije
4 žlice mlijeka
Priprema:
Sve sastojke izmiješajte štapnim mikserom dok se sastojci ne sjedine. Preljev stavite u hladnjak da se ohladi.
Rolanje cimet-rolica:
Tijesto razvaljate na pobrašnjenoj podlozi u oblik pravokutnika te obilato namažite prethodno napravljeni nadjev. Tijesto zarolajte sa šire strane te rubove tijesta dobro zatvorite. Dobivenu roladu narežite na rolice širine 3 cm.
Pečenje cimet-rolica:
Cimet-rolice prebacite na prethodno namašćen lim za pečenje. Lim stavite u pećnicu zagrijanu na 180 °C te pecite 20 minuta ili dok rolice ne porumene. Nakon što se ispeku, ostavite ih da se ohlade 10 minuta te ih prelijte prethodno napravljenim preljevom.