Recept možda sadrži malo više sastojaka nego knedle koje inače pripremamo, ali isplati se pokušati jer su zaista ukusne. Naravno, možete isti recept kasnije isprobati sa šljivama, marelicama...
Knedle s jagodama
Sastojci:
2 jaja
100 g maslaca sobne temperature
500 g svježeg sira
1 žličica ekstrakta vanilije
1 žlica šećera
270 g brašna
1 prstohvat soli
16-20 jagoda srednje veličine
Za uvaljavanje:
50 g maslaca
200 g krušnih mrvica
2 žlice šećera
Priprema:
U maslac dodajte jedno po jedno jaje uz neprestano miksanje. Kad smjesa bude izgledala zgrušano dodajte sir, vaniliju, šećer, brašno i sol pa sve promiješajte. Pokrijte tijesto prozirnom folijom i ohladite najmanje 2 sata (ovo je vrlo važan korak!). Operite i osušite svježe jagode i uklonite peteljke. Prije nego počnete oblikovati knedle dobro pobrašnite dlanove. Žlicom za juhu izdašno zagrabite dio tijesta, poravnajte ga rukama, stavite jagodu u sredinu i formirajte knedlu. Postupak ponovite dok ne potrošite sve jagode, a ukoliko ne želite sve knedle pripremiti u jednom obroku ostatak možete zamrznuti. Za smjesu u koju ćete uvaljati knedle rastopite maslac u velikoj tavi i polako na njemu tostirajte krušne mrvice, često miješajući i pažljivo promatrajući da ne zagore. Maknite smjesu s vatre i umiješajte šećer.
U velikoj posudi zakuhajte posoljenu vodu. Smanjite vatru i ubacite okruglice. Lagano gurnite okruglice žlicom kako biste ih odlijepili od dna lonca. Nakon što isplivaju na površinu, kuhajte ih još 5 minuta. Gotove knedle izvadite šupljikavom žlicom i uvaljajte ih u krušne mrvice da se premažu. Poslužite tople s dodatnim mrvicama.