Plava riba jedan je od stupova mediteranske prehrane, a srdela čvrsto drži poziciju na samom vrhu popularnosti kad je riječ o ovoj obitelji visokovrijednih namirnica.
Crikveničke rupice
Sastojci:
1 kg sitnih srdelica
1 vezica peršina
4 režnja češnjaka
kukuruzno brašno
pšenično oštro brašno
sol
papar
ulje za prženje
Priprema:
Prvo očistite srdelice (ili zamolite u ribarnici da vam ih očiste, sretno s tim!), odstranite glave, operite ih i ocijedite. Nasjeckajte peršin i češnjak pa ih pomiješajte s paprom. Sad na otvoreni dlan složite tri-četiri ribe, pospite ih mješavinom češnjaka, papra i peršina pa pospite s obje vrste brašna. Pokrijte istim brojem srdelica, ponovo pospite brašnom i stiskom šake sve spojite u jednu cjelinu. Tako spojene srdele zajedno pržite u većoj količini vrućeg ulja pa ocijedite na kuhinjskom papiru. Rupice poslužite uz blitvu s krumpirom, priloge od kuhanog povrća ili uz svježu sezonsku salatu s malo domaćeg kruha sa strane.
Kad jednom probate srdelu odmah cete se htjeti vratit svinjetini koliko je to losa riba