Kore od bjelanjaka i prženih badema, zatim krokant preko kojeg ide preljev od čokolade i na kraju krema od žumanjaka. I onda još jedan, pa još jedan sloj... Možda se čini komplicirano, ali pratite li recept nećete pogriješiti. Naravno, ovo je torta za svečane prigode i vrlo posebne trenutke i ljude.
Torta Tač
Sastojci:
Za kore:
10 bjelanjaka
10 žlica šećera s malo vanilin šećera
400 g mljevenih badema koji su prethodno malo tostirani i ohlađeni
Krokant (šećerni preljev):
250 g šećera
malo vode
1 žličica maslaca
Čokoladni preljev:
150 g čokolade
1 žlica ulja
1 žličica maslaca i 1 žličica mlijeka
Nadjev:
10 žumanjaka
2 žlice brašna
10 žlica šećera
½ l mlijeka
300 g maslaca
Priprema:
Za kore miksajte prvo bjelanjke i šećer u čvrsti snijeg pa dodajte mljevene bademe. Smjesu treba razdijeliti u tri dijela kako biste dobili tri kore. Na svaku koru radi se krokant – 250 g šećera stavite u posudu i dodajte mrvicu vode, tek toliko da prekrije šećer pa ga rastopite na laganoj vatri, pazeći da vam ne zagori. Dodajte žličicu maslaca i dobro pomiješajte da smjesa bude glatka pa premažite sve tri kore. Nakon toga rastopite čokoladu sa svim navedenim sastojcima pa čokoladnim preljevom premažite sve tri kore. Za nadjev miksajte žumanjke i šećer, a u mlijeku rastopite brašno. Pažljivo izlijte žumanjke u mlijeko, neprekidno miješajući u posudi koja se zagrijava na pari (možete kremu kuhati i direktno na štednjaku, ali trebate biti vrlo oprezni da vam ne zagori). Kada je smjesa kuhana, ohladite je do kraja, dodajte maslac koji ste prethodno izradili mikserom i sve dobro promiješajte. Nadjevom premažite jednu koru pa preklopite i ponovite postupak još dvaput. Tortu možete ukrasiti s malo sjeckanih i mljevenih badema.