Slano&Slatko

Kako je popularnost brenda preuzela primat pred kvalitetom vina

Foto: 'Jurica Galoic/PIXSELL'
'24.11.2009.,Zagreb - U organizaciji Hrvatskog someliere kluba odrzana je degustacija vina sorte malvazija. Degustacija se odrzala u restoranu Okrugljak. Photo: Jurica Galoic/PIXSELL'
Foto: 'Marko Lukunic/PIXSELL'
'zagreb...18.11.2009. hotel antunovic - ocjenjivanje vina za Vevernjakov vinski vodic / kabola malvazija Photo: Marko Lukunic/PIXSELL'
Foto: 'Davor Puklavec/PIXSELL'
'13.07.2010., Zagreb - U restoranu Argante koji se nalazi u hotelu Antunovic odrzano je ocjenjivanje vina za Vecernjakov vinski vodic.Vino Vinogradi san Martino, Malvazija Photo: Davor Puklavec/PIXSEL
Foto: 'Davor Puklavec/PIXSELL'
'13.07.2010., Zagreb - U restoranu Argante koji se nalazi u hotelu Antunovic odrzano je ocjenjivanje vina za Vecernjakov vinski vodic.Vino Degrassi, Malvazija Istarska Photo: Davor Puklavec/PIXSELL'
Foto: 'Davor Puklavec/PIXSELL'
'13.07.2010., Zagreb - U restoranu Argante koji se nalazi u hotelu Antunovic odrzano je ocjenjivanje vina za Vecernjakov vinski vodic.Vino Kabola, Malvazija Photo: Davor Puklavec/PIXSELL'
Foto: 'Jurica Galoic/PIXSELL'
'24.11.2009.,Zagreb - U organizaciji Hrvatskog someliere kluba odrzana je degustacija vina sorte malvazija. Degustacija se odrzala u restoranu Okrugljak. Photo: Jurica Galoic/PIXSELL'
29.06.2016.
u 07:49
Pjenušave malvazije servirajte uz kamenice, sirovu ribu, losos, skutu... Svježe malvazije sjajno prate jela na bazi plodova mora, školjke, rakove, carpaccio od bijele ribe, tjestenine i rižote na bazi laganijih umaka
Pogledaj originalni članak

Nakon izuzetno loše berbe malvazije 2014.,godine, u fantastičnoj dvije i petnaestoj u savršenoj su formi i definitivno su opravdale top-kvalitetu (barem kod kušanih). Povlastica je bila birati pet najboljih priča o malvaziji.

Barem s osobnog stajališta. Pitanje svih pitanja je - što zapravo tražiti i koje karakteristike malvazije su bitne te što razlikuje vrhunske od dobrih i manje boljih malvazija... Što je tipično? Postoji li razlika između malvazija s bijele, crvene ili sive zemlje... Ono što osobno kod malvazije tražim je činjenica da me privlače čisti (naravno, podrazumijeva se vino bez defekta u mirisu, prvenstveno mislim na lako čitljive mirise) cvjetno (akacija) voćni (jabuka, breskva, agrumi) mirisi.

Tragam za srednjim tijelom, izbalansiranim alkoholima i kiselinama te ugodne gorčine u finišu. To su karakteristike koje su po meni tipične i razlikuju vrhunsku od dobre ili osrednje malvazije. Po pitanju utjecaja tipa zemlje odnosno tla na vino nakon petnaestak godina nisam primijetio razlike i dobio odgovor na ovo vječno pitanje koje dijeli vinare, sommeliere, ljubitelje vina i kolekcionare. Pa čak i nakon dubokih razgovora sa svim bitnim stručnjacima na tom polju. Vrlo bitna činjenica je da je nakon niza odrađenih tematskih degustacija malvazija izveden jedan zaključak, s obzirom na evidentan i mali raspon bodova između najbolje ocijenjenih malvazija u odnosu na ostatak degustiranih.

 Konzument kod biranja vina u restoranu, wine baru, s vinske karte ili jednostavno s polica vinoteke, bira vino po kriteriju popularnosti brenda. To je ono što je presudno kod vina i naših kupaca. Kvaliteta je ovdje u drugom planu. "Nafilani" su jakom promidžbom, vidljivošću, glasnom reklamom, a kvaliteta je u drugom planu.  Jednostavno, etiketa koja ima dobru vidljivost, jako ime i zastupljenost u medijima, blogovima... sugestivno djeluje na potrošača. Bez obzira na to kakav bio sadržaj boce.

Čest je slučaj da se manje poznati proizvođači, a iz čijih podruma izlaze sjajna vina i vrhunski proizvod, svojim potpisom na vinima teže nametnu na aktualnom vinskom tržištu. Popularnost brenda, baš kao i u svijetu mode, uzima primat pred kvalitetom vina. Sugestije na druga vina, pa čak i kušanja često su - čisti gubitak vremena. 

>>Šampanjac- do posljednjeg mjehurića opravdana ekskluzivnost

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.