5. Sendviči. Koristite hladno meso od pečenja umjesto narezaka i sireva, a nemojte zaboraviti ni zdravije alternative kao tofu ili seitan.
Ako imate visoki krvni tlak već ste vjerojatno poduzeli određene mjere zaštite. Po preporuci stručnjaka ne bismo trebali unositi više od 1,5 miligrama dnevno ili manje od jedne kavene žličice). No mnogi ljudi ne mogu tu količinu iskontrolirati, no sol se nalazi svuda oko nas. Žličica soli sadrži 2300 mg natrija, obroci s vrlo malo natrija definirani su s 35 mg po porciji, s malo natrija oko 14o mg ili manje po porciji.
Ako imate visoki krvni tlak već ste vjerojatno poduzeli određene mjere zaštite. Po preporuci stručnjaka ne bismo trebali unositi više od 1,5 miligrama dnevno ili manje od jedne kavene žličice). No mnogi ljudi ne mogu tu količinu iskontrolirati, a sol se nalazi svuda oko nas. Visoki krvni tlak koji prouzročuje konzumacija velike količine natrija ne utječe samo na vaše srce, već i na kožu stvarajući više bora. Previše soli može smanjiti razinu kalcija u tijelu, pa smanjenje soli može ojačati vaše kosti. A izbjeći ćete i napuhnuto lice i vrećice ispod očiju dana nakon što se pretrpali, primjerice, slanim čipsom.
Protiv soli se možete boriti jednim trikom: hrana bogata kalijem snižava učinak natrija pa čak pomaže i opustiti mišiće. Tamno lisnato povrće i bijeli grah prepuni su kalija. No potonju namirnicu nikako nemojte kupovati u limenci, preporučuje Dr. Oz, piše Huffingtonpost.
Drugi trik je priprema domaćih obroka u kućnoj radinosti:
1. Kruh i peciva. Mnogim ljudima kruh je osnovna namirnica, no jedna kriška može imati između 100 i 200 mg natrija. Pokušajte ograničiti unos kruha na šnitu dnevno ili se prebacite na kuhane cjelovite žitarice.
2. Naresci i suhomesnati proizvodi. Najbolje je ovu vrstu hrane u potpunosti preskočiti. Salame su obično konzervirane ogromnim količinama soli, a ako se narezaka ipak ne možete odreći, rješenje je nemasna šunka.
3. Pizza. Fina nam je jer je obično krcata solju koja se nalazi u tijestu, siru i umaku. Komadom pizze možete unijeti i više od polovine svoje preporučene dnevne doze soli. Stoga je najbolje napraviti domaću verziju kako biste kontrolirali koliko soli ćete dodati tijestu ili umaku.
4. Perad. Pri pripremanju piletine najbolje je koristiti file bez kože i pripremljen na žaru. Piletina u kupovnim sendvičima najčešće ima od 820 do 1330 mg natrija, što je gotovo maksimalna preporučena dnevna doza. Da ne pričamo o već paniranim odrescima...
5. Juha. Radije skuhajte svoju juhu, nego onu iz vrećice, jer jedan tanjur kupovne juhe može sadržavati oko 800 mg natrija. Iako svaku juhu morate zasoliti, pokušajte ju začiniti i drugim začinima, primjerice curryjem ili čilijem, te peršinom i celerom, pa ćete morati manje soliti. Možete ju obogatiti i graom, graškom ili svježim povrćem.
6. Sendviči. Koristite hladno meso od pečenja umjesto narezaka i sireva, a nemojte zaboraviti ni zdravije alternative kao tofu ili seitan.