Božićni blagdani su savršeno vrijeme za druženje s obitelji i prijateljima. No, mana druženja je količina suđa koju nakon zabave treba oprati, a još veći problem nastaje ako na čašama ostane kamenac. Zanemarivanje ovog problema može stvoriti dojam da se suočavate s nemogućim zadatkom, osobito ako čaše perete u perilici posuđa. Zato je stručnjak za staklo John Cutts, osnivač tvrtke Me and MyGlass, podijelio zgodne trikove za blistave čaše, piše Express.
John je upozorio na uobičajene pogreške u čišćenju. "Jedna od najvećih pogrešaka koju činimo kada čistimo naše čaše za vino je da ih stavimo u perilicu posuđa, ali to je loša ideja jer deterdžent i vruća voda mogu uzrokovati da čaše puknu ili postanu mutne. Umjesto toga, trebali biste ih oprati ručno i potopiti u otopinu bijelog octa i tople vode", objasnio je. Kisela priroda bijelog octa čini ga izvrsnim za uklanjanje tvrdokornih mrlja i filmskog ostatka s vaših čaša za 5 do 10 minuta. Za vrlo tvrdokorne mrlje, možete zagrijati ocat prije namakanja.
Za one koji žele blistav sjaj, John predlaže poliranje čaša novinama ili krpom od mikrovlakana. "Još jedan savjet je da promućkate sirovu rižu da biste nježno očistili područja stalka čaše koja mogu biti teško dostupna", rekao je. Uz malo tople vode, riža može djelovati poput nježnog abraziva te doprijeti do onih nezgodnih, vitkih dijelova čaša za vino. Počnite od vrha i krenite prema dolje, savjetovao je stručnjak. "To će vam omogućiti da pregledate sve tragove i da staklo bude što je moguće ulaštenije", rekao je.
Također je predložio pametan trik za besprijekorne rezultate. "Držite svoje čaše za vino iznad posude s prokuhanom vodom da bi para otopila sve mrlje i tragove ostataka umjesto da ribate staklo", dodao je. Ako ovo ne uspije, velika je vjerojatnost da vam je staklo ugravirano. To se događa nekim vrstama staklenog posuđa u perilici posuđa te je, nažalost, trajno i ne može se ukloniti.