Ante Dragojević ima 82 godine. Reporter Večernjeg 36 godina. A za stolom, u konobi koju je otvorio 1969. tema – saksofoni. Turisti slasno jedu, sinovi Tino i Boris se žure, jedan radi na roštilju, drugi nosi hranu, oko nas gužva za večeru, no za nas dvojicu, kao da je vrijeme stalo.
– Koji ti imaš – pita Ante.
– Yamahu – odgovaram.
– I ja! – veselo će on.
Tu smo se našli. Zaboravili mi na ručak, na restoran, na posao, na vrućinu.
– Trebali bismo kupiti Henri Selmer, ali skupi su – veli Ante (82).
Klimam glavom, zaista su skupi.
Priča on gdje je sve svirao, s kime, što je sve proputovao s tenor saksofonom u torbi. Pa ispričam svoje dogodovštine i sam. Teško nas je zaustaviti, kao da se znamo stotinu godina...
Ali, njegova je konoba priča. Zato sam ovdje. Nekako skrećemo temu i na nju.
– Vidi, otvorio sam 1969., a prije sam imao mali roštilj tu na plaži. Bila je to prva konoba u Veloj Luci – kaže Ante te pokazuje na sliku.
– Vidiš ovoga sa saksofonom? Znaš tko je to? – pita.
– Prepoznajem vas – velim veselo.
– Nego, u ovoj konobi, cijeli životni vijek radila je kuharica Franica. Došla je kao mlada, a ovdje u kuhinji radila 36,5 godina! Bila je izvanredna – kaže on.
I meni, pokazuje ponosno, ostao je isti kao i prvih dana. Malo se toga mijenjalo.
– Škrpina, orada, zubatac, popara – sve i dalje pliva.
– Znaš, sjećam se i datuma kada sam otvorio, bio je 12. lipnja 1969. Imao sam 34 godine tada. I šest stolova. A znaš zašto se sjećam? Jer je bio dan prije Sv. Ante. A ja sam Ante... Bilo je tu simbolike – govori. Za stolom nam se pridružuje i Felix Weichberger. Njemu je 75 godina.
– Iz Beča sam. A ovdje ljetujem od 1965. godine, dakle sjećam se kad je Ante imao restoran na plaži! I vraćam se, otada, a prošlo je više od pola stoljeća, svako ljeto – kaže Felix.
Hrana? Super. Miješano meso 90 kuna, salata 22 kune, a mogu se pojesti i ćevapčići (65 kuna), špageti milaneze (46 kuna).... Ali, mjesto je koje ima priču.
– Kontinentalci ti više vole meso, a ljudi s mora ribu. To je pravilo, koje nikad neće promijeniti – veli Ante.
1969 se nije jelo onda je vladala noć,crni socijalizam,danas u blagostanju jede se iz kontejnera,kažu da je onaj na Pantovčaku najbolji zna se naići na lososove glave i repove