jeste li primijetili ovo?

Konobarica otkrila trik uz kojeg uvijek dobije veću napojnicu: 'Mnogi ga i ne primijete'

Foto: shutterstock
Konobarica otkrila trik uz kojeg uvijek dobije veću napojnicu: 'Mnogi ga i ne primijete'
04.11.2024.
u 12:30
Iako trik nije uvijek uspješan jer neki ipak uzimaju sav ostatak, Rakel tvrdi da djeluje u većini slučajeva
Pogledaj originalni članak

Rad u ugostiteljstvu često zahtijeva visoku izdržljivost i mnogo strpljenja, a konobari u određenim zemljama suočavaju se s malim plaćama, oslanjajući se na napojnice kako bi povećali prihod. Primjerice, u SAD-u je davanje napojnica uobičajeno bez obzira na vrstu usluge, dok se u nekim drugim zemljama napojnica očekuje samo nakon iznimno ugodnog iskustva, piše Mirror

Mnogi radnici u sektoru usluga cijene dodatak poput napojnice. Nedavno je španjolska konobarica Rakel podijelila video na TikToku na svom profilu ‘La Hostelera Cabreada’ (‘Ljutiti ugostitelj’), otkrivajući trik kojim se koristi kako bi potaknula goste da ostave veću napojnicu – a da to svjesno ne primijete.

@lahostelera Lo sabias? #hosteleria #propinasgenerosas #camarero #restaurant #risa #humor #shakira #aprendeentiktok #divertido #lahosteleracabreada ♬ El Jefe - Shakira & Fuerza Regida

Rakel savjetuje da umjesto kovanice od 1 eura pri vraćanju ostatka novaca ostavite više manjih kovanica. Na taj način gosti nerado uzimaju sitniš i ostavljaju cjelokupnu napojnicu. Iako trik nije uvijek uspješan jer neki ipak uzimaju sav ostatak, Rakel tvrdi da djeluje u većini slučajeva.

U komentarima su se javili različiti ljudi; neki priznaju da obično ne ostavljaju napojnice, dok drugi kritiziraju običaj napojnica u ugostiteljstvu, smatrajući da bi plaća trebala biti dovoljna. Drugi pak ističu da kvaliteta usluge igra ključnu ulogu u odluci o davanju napojnica.

VEZANI ČLANCI: 

Neki korisnici radije plaćaju karticom kako bi izbjegli sitan novac, a pojedini komentatori primjećuju da gosti već prepoznaju taj trik te će oni koji žele ostaviti napojnicu to učiniti bez obzira na vrstu uzvraćenog novca.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 3

JA
jamesd
15:49 04.11.2024.

Onda bi napojnice trebao imati i svaki službenik na šalteru, prodavačica u dućanu itd..itd.....kakve su to ultra gluposti ????

MA
Maslac
10:00 05.11.2024.

Sa jedne strane je u pravu ali nekulturno je vracati gostu previse sitnih kovanica jer ce gost i sef restorana razumjeti o cemu se radi. Cesto puta sefovi opomenu konobare da to nerade jer gost nije prosjak! Zena u ugostiteljstvu dobiju vise baksisa nego muskarci ( naravno od muskih gostiju ).