razlikuju se

Ostaviti napojnicu ili ne? Stručnjakinja otkrila kakva su pravila diljem svijeta

shutterstock
12.09.2024.
u 10:30

Važno je istražiti lokalne običaje davanja napojnica kako biste izbjegli neugodne situacije i pokazali poštovanje prema kulturi zemlje koju posjećujete.

Pitanje koje muči mnoge: trebamo li ili ne trebamo ostavljati napojnicu? U nekim zemljama, poput SAD-a, davanje napojnice je standard za sve vrste usluga, od narudžbe kave do posjeta frizeru, ali koliko je to zapravo prikladno? U drugim dijelovima svijeta, pravila su mnogo složenija — napojnice su ponekad očekivane, a ponekad ne, dok iznos ovisi o kvaliteti usluge. Da stvari budu još složenije, u nekim zemljama ostavljanje napojnice može biti shvaćeno kao znak nepoštovanja, piše Metro

Kada putujemo, ta pravila mogu biti zbunjujuća. Laura Evans-Fisk, stručnjakinja za putnički novac iz eurochangea, ističe da ljudi obično daju napojnicu između 6% i 10% ukupnog računa ako su uživali u obroku, dok dodatnih 22% daje napojnicu između 1% i 5%.

VEZANI ČLANCI: 

Međutim, s obzirom na to da se takvi iznosi u nekim zemljama mogu smatrati ili škrtim ili pretjeranim, korisno je istražiti pravila prije putovanja. Na taj način možete izbjeći neugodne situacije i osigurati da osoblje bude pošteno nagrađeno za svoj trud. Laura zato dijeli svoje savjete za davanje napojnica u zemljama koje najčešće pretražujemo na Googleu, kako bi vam olakšala sljedeći odlazak na putovanje bez brige da ćete nekoga uvrijediti.

SAD - Napojnica se očekuje: ‘U Sjedinjenim Državama davanje napojnica smatra se gotovo obveznim’, kaže Laura. Standardna napojnica u restoranima je najmanje 15%, čak i ako niste bili oduševljeni uslugom, s time da se iznos može povećati na 18% za ‘odličan’ obrok i 20% za ‘izvanredan’. Također se očekuje napojnica barmenu, obično 1 dolar po piću, iako to može biti više za složenije koktele.

Italija - Napojnica je gesta velikodušnosti: U Italiji, davanje napojnica nije strogo pravilo, ali na računu možete vidjeti natpis ‘Servizio Incluso’, što znači da je napojnica već uključena u cijenu i nije potrebno ostavljati dodatno. Laura napominje da se ponekad pojavljuje i ‘Coperto’, što predstavlja naknadu za kruh ili masline, a taj iznos ide restoranu, a ne osoblju, pa je u tim situacijama u redu ostaviti dodatnu napojnicu.

GALERIJA: Osoblje luksuznih hotela otkrilo kakvi su gosti poznati: 'Bio je totalni kreten i nije davao napojnice'

1/19

Francuska - Napojnica je ljubazna gesta: Slično kao u drugim dijelovima Europe, u Francuskoj napojnica nije nužna, ali može biti uključena kao ‘Service Compris’, obično oko 15%. Velike napojnice se mogu smatrati čudnim ili pretjeranim, pa je prikladno ostaviti nešto sitniša ili zaokružiti iznos na računu.

Španjolska - Napojnica je ljubazna gesta: Laura ističe da u Španjolskoj ‘pravilo zlatne napojnice’ iznosi 10% računa. Veće napojnice od 15% mogu se smatrati previše velikodušnima, a uobičajeno je vidjeti i ‘Servicio Incluido’ na računima. Taksisti i nosači rijetko očekuju napojnicu, pa je u redu dati napojnicu prema vašoj procjeni.

Grčka - Napojnica je ljubazna gesta: U Grčkoj se može pojaviti naknada za uslugu ‘κουβερ’, ali to ne zamjenjuje napojnicu. Dodatnih 10% do 15% smatra se znakom zahvalnosti, a nije uobičajeno davati napojnicu taksistima ili u hotelima, osim ako ste dobili izvanrednu uslugu.

VEZANI ČLANCI: 

Portugal - Napojnica je ljubazna gesta: U Portugalu lokalci obično ostavljaju 5% do 10% kao napojnicu ili zaokružuju račun, ali ne očekuje se veća napojnica ako je uključena ‘Taxa de Serviço’. U turističkim područjima, naknada za uslugu često je već uključena.

Kanada - Napojnica se očekuje: Kao i u SAD-u, u Kanadi je uobičajeno ostaviti 15% do 20% za uslugu u restoranima i 1 dolar po piću u barovima. ‘Međutim, u Kanadi je porez na robu i usluge (GST) otisnut na računu i može se koristiti za izračunavanje napojnice’, savjetuje Laura. Taj iznos pomnožite s tri da biste dobili odgovarajuću napojnicu.

Turska - Napojnica se očekuje u nekim situacijama: Laura objašnjava da je u Turskoj uobičajeno ostaviti 5% do 10% napojnice u restoranima, kafićima i barovima, osobito u turističkim i poslovnim područjima. U hamamima (turskim kupeljima), napojnica se dijeli među osobljem, obično 10% do 20% ukupnog iznosa.

Japan - Napojnica se smatra uvredljivom: U Japanu, davanje napojnica ne samo da nije uobičajeno, već se može smatrati uvredom, jer sugerira da poslodavac ne plaća svoje osoblje dovoljno ili da se ne slažete s cijenom. ‘Zlatno pravilo Japana je ne ostavljati napojnicu i jednostavno biti ljubazan’, dodaje Laura.

Konobar iz Dubrovnika oduševio Beograđanina: 'Naručio sam espresso s mlijekom, a onda je donio račun..

Komentara 1

VA
VanjaPlank
11:12 12.09.2024.

Ja nisam vidio da netko ostavlja u dučanu napojnicu ili u banci. To s napojnicama je teška izmišljotina

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije