Nutricionistica Susie Burrell otkiva zašto je dobro jesti koru od banane te kako ona utječe na san, kožu i mršavljenje.
Burrell tvrdi kako je izvrsna za smoothie, pečena ili u curry umaku, ali i kako znatno povećava unos hranjivih sastojaka. "Povećat ćete unos vlakana za barem 10 posto jer kora banane ih sadrži jako mnogo", napisala je Susie na svom blogu. "Dobit ćete 20 posto više vitamina B6 i 20 posto vitamina C, magnezija i kalija."
Ono što ne preporučuje jest samo oguliti bananu i pojesti njezinu koru, radije je skuhajte kako bi postala mekana, a i nutrijenti će se bolje apsorbirati. Smoothie, muffini, kruh od banane i curry su jela uz koja izvrsno ide ova žuta kora.
Naravno, bitno je i kakva je kora od banane koju konzumirate. "Jarko žute banane imaju više antioksidansa koji smanjuju rizik od raka dok su zelene, nezrele banane bogate amino kiselinom triptofanom koja je povezana s dobrim snom. Također, bogate su otpornim škrobom koji je dobar za probavu.
Nutricionistica Ella Allerd rekla je za dailymail.co.uk kako se ovo možda na prvu čini odbojno, ali zapravo je jako zdravo. "Dodatna vlakna u kori pomažu normalnoj funkciji probave i kod gubitka kilograma.
Susie kaže, ako ne želite kuhati ili jesti koru, postoji još bezbroj načina kako je iskoristiti. Prženje mesa na kori od banane čini ga sočnijim, a čine i odličnu zamjenu za ocat.
Stručnjak za sportsku prehranu Ryan Pinto objasnio je prednosti i mane nezrelih banana: "Zelene banane pune su škroba koji će vaše tijelo pretvoriti u glukozu i dulje vas drže sitim, ali mogu vas činiti nadutim i stvoriti plinove zbog svoje teksture poput voska. Žute banane sadrže više šećera, ali i antioksidansa. Kada je riječ o smeđim bananama, one imaju najviše šećera, a smeđe mrlje pokazuju koliko se već škroba pretvorilo u šećer. Što više mrlja, to više šećera."
Kuhanjem se iz kore dobiva 20% više vitamina C? Vitamin C je termolabilan i bilo kakvo kuhanje ga razgrađuje i time smnanjuje količinu. Nisam stručnjak za banane ali na prvu ne izgleda mi taj podatak istinit.