Za Andreu Cukrov, autoricu gastrobloga "Cukar", hrana itekako može biti utjeha, a to uvijek znači i povratak korijenima - u njezinom slučaju to su svakodnevna dalamtinska jela koja su istodobno jednostavna, a opet bogata okusima i teksturama. U vrijeme poklada koje je pred nama, život je nezamisliv bez ovih prhkih i mirsnih fritula koje su gotove u tren oka.
Brze fritule s jogurtom
Sastojci:
200 g brašna
½ vrećice praška za pecivo
prstohvat soli
1 jaje
200 g čvrstog jogurta
25 g šećera
1 vanilin šećer
šaka grožđica
1 l suncokretova ulja za prženje
Priprema:
U zdjeli pomiješajte brašno, prašak za pecivo i sol. U drugoj zdjeli pomiješajte jaje, jogurt, šećer i vanilin šećer pa sve dobro umutite da postane pjenasto. Dodajte mješavinu brašna i praška za pecivo smjesi od jaja i jogurta te sve dobro promiješajte da se poveže u glatku i gustu smjesu. Na kraju umiješajte i grožđice. U dubokoj tavi zagrijte suncokretovo ulje. Pomoću dvije žličice grabite smjesu, oblikujte je u fritulu i nježno je spuštajte u vruće ulje. Pržite fritule nekoliko minuta dok se lijepo ne zarumene. Pečene izvadite iz ulja i ocijedite ih na kuhinjskom ubrusu. Prije posluživanja ih posipajte šećerom u prahu.
Marko Jovanović autor je omiljenog bloga "Marko bakes", a uskoro će biti i ponosni vlasnik diplome na University College Birmingham gdje vrlo ozbiljno studira Bakery & Patisserie technology. Hrana je uvijek pristuna i može ispričati jednu priču na puno različitih načina, tvrdi Marko. S ovim receptom uštedjet ćete vrijeme potrebno za dizanje tijesta, a rezultat je zapanjujući – mekane i izdašne krafne koje se tope u ustima i izazivaju trenutačni osjećaj blaženstva.
Krafne od limuna bez dizanja
Sastojci:
1 vrećica praška za pecivo
300 g glatkog brašna
1 žličica soli
2 žumanjka
240 g grčkog jogurta
100 g šećera
60 g maslaca, otopljenog
malo ekstrakta vanilije
korica i sok jednog limuna
ulje, za prženje
200 g šećera
Priprema:
U jednoj zdjeli pomiješajte zajedno prašak za pecivo, brašno i sol. U drugu zdjelu dodajte žumanjke, jogurt. šećer, 30 g otopljenog maslaca, vaniliju i koricu limuna te pjenjačom izmutite. Dodajte smjesu brašna u mokre sastojke i špatulom lagano miješajte dok ne dobijete mekano tijesto. Na dobro pobrašnjenoj podlozi tijesto lagano rukama ili valjkom razvaljajte na debljinu jednog i pol prsta. Izrežite okruglim rezačem krafne s rupom u sredini. Zagrijte ulje. Pazite da ulje nije prevruće, te pecite krafne 2 do 3 minute na jednoj strani, a zatim 1 do 2 minute na drugoj. Dok se krafne malo hlade, glazuru pripremite od ostatka 30 g maslaca, šećera u prahu i limunova soka. Krafne cijele umočite u glazuru i ostavite da se glazura lagano stisne. Poslužite svježe i uživajte!
Recepti preuzeti iz magazina Slano & slatko
krafne s čkoladom mljac