Brzo, ukusno i zdravo

Kraljica zdrave prehrane: Miris i okus ovog pravog mediteranskog jela sa srdelama posve će vas očarati

Foto: Sandra Šimunović/Pixsell
Kraljica zdrave prehrane: Miris i okus ovog pravog mediteranskog jela sa srdelama posve će vas očarati
29.07.2022.
u 09:53
Ovo aromatično jelo možete jednostavno poslužiti u tanjuru i uz njega svježi kruh, a izvrsno prija uz svježe pripremljenu palentu koju poslužite na malo finog “toća”.
Pogledaj originalni članak

Plava riba polako, ali sigurno napokon dobiva pozornost koju zaslužuje. Nema ništa ljepše od dobrog jela sa srdelama, a u stalnoj potrazi za novim receptima otkrivamo sve više i više genijalnih jela s ovom malom plavom krasoticom.

Foto: Sandra Šimunović/Pixsell

Lažni brudet od srdela

Sastojci:

500 g srdela, očišćenih

2 glavice luka

2-3 režnja češnjaka

½ stručka peršina

2 lovorova lista, sušena 1 grančica svježeg ružmarina

1 dl bijelog vina

maslinovo ulje

1 limenka pelata

500 ml pasirane rajčice

sol, papar

prstohvat šećera

Foto: Sandra Šimunović/Pixsell

Priprema:

Luk narežite na tanke kolutove pa ga bacite na maslinovo ulje u posudu u kojoj ćete kuhati brudet. Stavite posudu na srednju vatru, kada se luk lijepo zazlati, ubacite sitno nasjeckani češnjak, prstohvat sjeckanog peršina i dva lista lovora, ne dulje od dvadesetak sekundi. Sad ubacite pelate i pasiranu rajčicu, začinite solju, paprom i šećerom da neutralizira kiselinu. Sve dobro promiješajte i pustite da zavrije pa ubacite grančicu ružmarina i podlijte vinom. Poklopite i pustite da kuha na laganoj vatri tridesetak minuta uz redovito miješanje, cilj je da višak tekućine ispari i smjesa se zgusne. Potom ubacite ribu, poklopite i malo protresite posudu da umak obloži ribu. Kuhajte 5-7 minuta na laganoj vatri. Kad je jelo gotovo, pospite ga s malo svježe nasjeckanog češnjaka i peršinom. Poslužite s domaćom palentom, krumpirom na lešo ili prilogom po vlastitom ukusu

Foto: Sandra Šimunović/Pixsell




 

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.