Recept je nakon bezbroj pokušaja i promašaja zapisala gastroblogerica Tatjana Pastuović Klaić, na vama je da ga isprobate i spremite na sigurno jer drugi vam više neće trebati.
Knedle s marelicama (ili šljivama)
Sastojci (za 16 knedli):
800 g krumpira, skuhanog u ljusci
200 g oštrog brašna
1 jaje
1/2 žličice soli
1 žličica maslaca
16 marelica/šljiva (bez koštica)
krušne mrvice (prezle)
maslac
šećer
cimet
Priprema:
Krumpir operite i skuhajte u ljusci. Skuhani krumpir ocijedite i pustite da se tek malo ohladi, toliko da ga možete oguliti. Oguljene krumpire odmah zgnječite, dodajte im jaje i maslac, dobro promiješajte pa posolite i dodajte brašno. Umijesite kompaktno tijesto. Ovako pripremljeno tijesto prebacite na lagano pobrašnjenu površinu, razvaljajte i izrežite na jednake kvadratiće. Na svaki stavite otkošteno voće i oblikujte knedle. Knedle spuštajte u lonac s posoljenom kipućom vodom, lagano promiješajte i pustite da se kuhaju. Nakon nekih desetak minuta knedle će iskočiti na površinu, a tada ih kuhajte još 5-6 minuta. Za to vrijeme na tavici, na malo masnoće popržite krušne mrvice. Poseban je gušt napraviti krupnije prezle, one se divno zahrskaju. U manjoj posudici pomiješajte šećer s cimetom. Kuhane knedle procijedite, prelijte s malo otopljenog maslaca, uvaljajte ih u pržene prezle ili ih samo po vrhu pospite prezlama, kako vam je draže. Poslužite vruće knedle uz mješavinu šećera i cimeta.