S domaćim kvascem

Sourdough pizza: Ne može biti toliko vruće, koliko je mi obožavamo pripremati! Recept je objašnjen do najstinijih detalja

Janja Benić
21.07.2022.
u 09:50

Kad jednom isprobate pizzu od sourdough tijesta, teško ćete pristati na nešto manje od toga. Isprobajte ovaj detaljno objašnjeni recept blogerice Janje Benić i uvjerite se da domaći kvasac nije bio samo prolazni trend.

Ovako pripremljeno tijesto za pizzu u hladnjaku bi trebalo proći hladnu fermentaciju barem 24 sata, a izvadite ga minimalno sat vremena prije pečenja.

Foto: Janja Benić

Sourdough pizza

Sastojci za levain (predtijesto):

25 g startera

70 g vode

70 g brašna za pizzu

Postupak:

Zamijesite navečer i pustite da odstoji do jutra. Kad vam je predtijesto (levain) spremno, zamijesite glavno tijesto za pizzu.

Sastojci za tijesto za pizzu (količina za 6-7 malih pizza):

cijela količina zrelog levaina/predtijesta

700 g vode (malo hladnija voda u slučaju da je vani vruće, a sada jest)

900 g brašna za pizzu

100 g integralnog brašna od cjelovitog zrna

20 g soli

10 g vode (kada se dodaje sol)

Foto: Janja Benić

Priprema:

Prvo promiješajte svu količinu brašna i 700 g vode i pustite da odstoji 20-30 minuta. Potom dodajte zreli levain i dobro promiješajte. Ostavite da odstoji 30 minuta pa dodajte sol i 10 g vode. Dobro promiješajte. U sljedeća dva i pol sata napravite 4-5 serija razvlačenja i preklapanja. Nemojte dulje jer je sada vani toplo i ne želite da vam tijesto predugo stoji na sobnoj temperaturi. Tijesto razrežite na komade od 250-260 g i oblikujte u kuglice tako da svaki komad malo izravnate na radnoj plohi pa rubove tijesta preklopite prema sredini i onda napravite kuglicu. Stavite takvo tijesto u pobrašnjenu posudu (keramičku ili bilo koju drugu posudu). Prekrijte prozirnom folijom. Tijesto stavite u hladnjak na hladnu fermentaciju do sljedećeg dana. Moje tijesto bilo je u hladnjaku od 14 sati prvi dan do 17 sati idući dan (ukupno 27 sati). Tijesto izvadite iz hladnjaka barem sat vremena prije pečenja. Upalite pećnicu na najvišu temperaturu (ja sam je pekla na 300 °C, ali u mobilnoj pećnici na otvorenom). Pekla sam je i doma na temperaturi od oko 280 °C, ali tada sam na dno stavila tavu od lijevanog željeza da drži temperaturu. Prije pečenja možete čak staviti vruće vode na dno pećnice da isparava, ali nije nužno.

Nadjev:

Oblikovano tijesto malo poškropite maslinovim uljem pa na to stavite umak od rajčice i natrganu mozzarellu. Potom stavite narezane artičoke u ulju i šampinjone iz staklenke. Posolite i popaprite sve zajedno. Pecite 15 do 20 minuta ili dok vam se pizza ne zažari.

Foto: Janja Benić

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije