KULINARSKA AKADEMIJA

Kuhari rado promiču hrvatsku baštinu

Foto: Žarko Bašić/Pixsell
Kuhari rado promiču hrvatsku baštinu
24.10.2010.
u 14:01
Ovogodišnja akademija, već sedma po redu, posvećena je autohtonim hrvatskim jelima iz svih krajeva Hrvatske, 
od Dubrovnika do Slavonije
Pogledaj originalni članak

Na drugoj radionici Electroluxove i Večernjakove Akademije zdravog življenja kuhat će Ana Kovač i Mislav Ante Jurenić iz Zagreba te Štefica Poldrugač iz Svetog Ivana Zeline. Tema su radionice autohtona jela Dalmacije (Zadar, Šibenik, Split i otoci), a recepte je osmislio Ivica Katić, kuhar Hrvatskog kuharskog saveza, koji će i voditi ovu radionicu.

Gastronomska baština

Ako ste željni novih gastronomskih znanja i iskustava, a ujedno se volite dobro družiti, pružamo vam priliku da postanete sudionik Akademije i okušate se u kuhanju. Već sedmi put Electrolux i Večernji list omogućuju vam da sudjelujete u kulinarskoj avanturi koja donosi uzbuđenje za sve – kako za sudionike, tako i za sve naše čitatelje. Ovogodišnja akademija ima šest radionica. Uz Electrolux i Večernji list, sudjeluju i Podravka, Hrvatski kulinarski savez te Badel 1862. I dok smo vam tijekom prošlogodišnjih radionica predstavili Electroluxovu internetsku stranicu www.dinnerexplorer.com/hr, ove godine radionice su posvećene našoj kuhinji. Pripovijedajući autohtone priče hrvatskih regija, namjera im je popularizirati naše namirnice, jela, recepte i pića te pokazati sve bogatstvo hrvatske kuhinje. U prvoj radionici gastronomske priča Istre i Kvarnera pričao nam je Zoran Stanisavljević, kuhar HKS-a. Nastavljamo pričama iz Dalmacije, Zagorja, Prigorja, Slavonije i dubrovačkog kraja. Sve radionice održavaju se pod mentorstvom kuhara iz HKS-a. Oni osmišljavaju i teme i recepte prema kojima će odabrani sudionici pripremati jela. Naravno, pomažu i pri kuhanju, a pridružuje im se i Podravkin promotor kuhanja.

Saznajte što smo kuhali

Oni koji ne budu izabrani, o svemu će moći čitati na našim stranicama. Kao i dosadašnjih godina, svim čitateljima omogućit ćemo da prate što se događa na našim radionicama, a donijet ćemo i najzanimljivije recepte.

I druga radionica završit će ocjenjivanjem spravljenih jela. Sudionik čije jelo bude proglašeno najboljim osvaja Electroluxov pekač kruha EBM 8000. Dvije posude za pečenje i 15 prethodno podešenih programa jamče uvijek savršene rezultate pečenja. Dovoljno je slijediti priložene recepte. Uz pomoć ovog pekača kruha možete sami pripremiti razne ukusne vrste kruha i peciva, koristiti se različitim vrstama brašna (pa i bez glutena), dodavati žitarice, sami birati sastojke i imati pod kontrolom sve što unosite u organizam. Gubitnici osvajaju utješne nagrade – Electroluxov štapni mikser ESTM 4200 koji će im pomoći pri sjeckanju i usitnjavanju namirnica ili gotovih jela. Opremljen je uspravnom i vodoravnom dvostrukom oštricom, dvjema brzinama, uključujući turbofunkciju, sustavom protiv prskanja hrane te ekstradugim kabelom od 1,8 m. Za nagrade su se pobrinuli i ostali suradnici naših radionica.

Nakon Slavonije, 23. studenoga vodimo vas kroz Podravinu (Varaždin, Čakovec, Koprivnicu i Viroviticu). Specijaliteti Zagorja na rasporedu su pete radionice koja će se održati 7. prosinca, a 21. prosinca kuhat ćete prema autohtonim receptima dubrovačkoga kraja – Dubrovnika, Pelješca, Korčule, Metkovića i Cavtata.

JAMES GANDOLFINI

Bivša supruga je pomahnitala nakon razvoda! Nabrajala starlete s kojima ju je varao i seksualne devijacije u kojima je uživao

Sit javnog pranja prljava obiteljskog rublja, Gandolfini je samo kratko komentirao da u njenim navodima nema istine te da su braku presudili psihički problemi s kojima se odbijala suočiti. Ljubavnu sreću pronašao je u zagrljaju bivše manekenke Deborah Lin. Vjenčali su se u ljeto 2008. u njezinu rodnom Honoluluu, a kum im je bio glumčev sin. Nakon što su postali ponosni roditelji djevojčice Liliane Ruth, činilo se kako su se Gandolfiniju sve kockice posložile. Sudbina je, međutim, za njega imala drukčiji plan.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

SO
Som
17:53 02.11.2010.

Nema do naše spize, najbolja je na cilom svitu. U americi san više gladna nego sita sa onom njihovom hranom

BE
belizar
13:18 04.11.2010.

treba se više pažnje posvetiti našim autohtonim jelima i puuuno ih više promovirati...ne samo vani, nego i u Hr! život mi se zgadi kad ljeti, na obali vidim po restoranima, na menu-u čevape, wiennerschnitzel i sl. \'hrv specijalitete\'! sramota je, da kada pitate strance, koja su im naša jela najbolja, kažu: čevapi i šljivovica! užas! čevapi su turski, a šljivu peku na cijelom balkanu...