zanemarite izgled

Liječnik upozorio da odmah prestanete ujutro pospremati krevet, a zbog razloga bi vam se moglo 'okrenuti u želucu'

Foto: shutterstock
Liječnik upozorio da odmah prestanete ujutro pospremati krevet, a zbog razloga bi vam se moglo 'okrenuti u želucu'
15.10.2024.
u 15:30
Ovaj neobičan savjet dr. Mezhera mnogima je dao razlog više da uživaju u sporijim jutarnjim ritualima – uz izgovor da to čine za svoje zdravlje.
Pogledaj originalni članak

Dr. Sermed Mezher, liječnik opće prakse iz Londona s više od 200.000 pratitelja na TikToku, nedavno je privukao pažnju javnosti dijeleći savjet koji je brzo stekao više od 2,6 milijuna pregleda. U svom videu, dr. Mezher je preporučio da se krevet ne posprema odmah nakon ustajanja iz više nego uvjerljivog razloga.

Snimku je započeo pokazujući svoj nepospremljeni krevet, uz objašnjenje: ‘Ostavite krevet ovako, vaše zdravlje će vam biti zahvalno’. Naglasio je da u krevetu nikada niste sami, jer u njemu živi milijuni grinja koje se ‘preko noći hrane našim tkivom’. 

@drsermedmezher “Make Your Bed in the Morning” #wait Making your bed in the morning might seem like a good idea for creating a tidy and organized space, but it can actually contribute to the accumulation of dust mites. Dust mites thrive in warm, humid environments, feeding on dead skin cells. When you make your bed right after getting up, you trap heat and moisture from your body in the sheets and mattress, creating an ideal environment for these microscopic creatures to multiply. Leaving your bed unmade for a while allows the sheets to cool and air out, reducing moisture and making the environment less hospitable for dust mites. Exposing your bedding to fresh air and sunlight can help keep the dust mite population in check, contributing to a cleaner, healthier sleeping environment. While making your bed looks neat, skipping this step right away can actually reduce allergens and improve air quality. #sleep #bed ♬ Suspense, horror, piano and music box - takaya

Grinje su sitni paraziti koji se nalaze u našim domovima, posebno u posteljini, tepisima i kućnoj prašini. Njihova prehrana uključuje perut i mrtve stanice kože, kao i druge organske materije, piše Independent. Dr. Mezher je objasnio da se grinje posebno dobro razvijaju u vlažnim uvjetima, pa pospremanje kreveta odmah nakon ustajanja samo olakšava njihovo preživljavanje i razmnožavanje.

Za osobe sklone alergijama, ovaj problem može predstavljati ozbiljne posljedice, rekao je liječnik. ‘Grinje mogu uzrokovati nazalnu kongestiju ili neobjašnjive osipe’, nastavio je te ponudio rješenja za ovaj problem. Preporučio je da se krevet ostavi nepospremljen 30 minuta do sat vremena nakon ustajanja, čime se omogućava da se vlaga osuši i smanji broj grinja. Također je savjetovao korištenje zaštitnih plahti za madrace i redovno mijenjanje posteljine svakog tjedna kako bi se smanjila prisutnost grinja.

VEZANI ČLANCI: 

Video dr. Mezhera je privukao brojne komentare njegovih pratitelja na TikToku. Jedan je korisnik napisao: ‘Čak ni grinje ne žele spavati sa mnom’, dok je drugi dodao: ‘Dobro je što sam lijen’. Treći je napisao kako je ‘uvijek znao da postoji dobar razlog zašto ne posprema krevet odmah nakon ustajanja’.

GALERIJA: Muče vas grinje u vašem domu? Evo kako ih se zauvijek riješiti!

Foto: pixabay
Foto: shutterstock
Foto: Shuttershock
Foto: Shutterstock
Foto: shutterstock
Foto: shutterstock
Foto: Pexels

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.