Nasja Duplančić odrasla je u obitelji u kojoj se sve vrtjelo oko hrane i blagovaoničkog stola, kako to i jest u dalmatinskim obiteljima. Ubrzani način života i nju je natjerao da djetetu kupi obrok u pekarnici umjesto da sprema zdrav obrok, no odlučila je tome stati na kraj. Odlučila je raditi tjedne jelovnike i počela se opskrbljivati na lokalnoj tržnici pripremajući uravnotežene i ukusne obroke. Sve je to odlučila staviti na blog pod nazivom ''Mama, ja sam gladan'', a posebnost Nasjina bloga je u tome što su recepti poslagani po godišnjim dobima uz popis svih sezonskih namirnica. Također, ona hranu crta riječima stoga nećete vidjeti fotošopirane fotografije, već poučne i zanimljive priče o hrani.
Recept za mesne okruglice u curry umaku
Sastojci:
Za mesne okruglice:
oko 500 g mljevene junetine (od vrata)
1 luk
sol, papar i 1 žlica maslinovog ulja
Za curry:
1/2 manjeg luka
1 žlica curry začina
malo kurkume u prahu (po želji)
oko 3 dl mesnog temeljca
malo mlijeka
1 žličica brašna
maslac ili ulje, sol, sjeckani peršin
Priprema:
Meso stavite u zdjelu, dodajte sasvim sitno sjeckani luk, sol papar i ulje. Dobro rukama promiješajte i ostavite dok ne napravite umak. Kada je umak gotov, formirajte dlanovima okruglice i slažite ih na lim za pečenje koji ste obložili masnim papirom. Pecite u dobro zagrijanoj pećnici na 180-200 stupnjeva oko 20 minuta. Za umak luk sasvim sitno nasjeckajte i stavite ga pirjati na malo ulja. Kada postane staklast, dodajte brašno, curry i kurkumu i sve kratko promiješajte. Ulijte temeljac miješajući. Pustite da kuha na laganoj vatri dok se ne zgusne. Pred kraj dodajte oko 1 dl mlijeka. Ako vam se čini rijetko, dodajte još malo brašna koje ste prethodno otopili u malo hladne vode ili mlijeka. Na kraju ubacite okruglice, promiješajte i servirajte uz rižu.
Dobar vam tek!
Po domaću junetinu za mesne okruglice krenite do najbliže mesnice ili do tržnice.
Hrvati vole indiju, njihova hrana je ukusna...