KRAP. TOPLICE: VILLA MAGDALENA

Mislav je bio chef u hrvatskom restoranu u Tokiju, sad je u Toplicama

09.03.2018.
u 08:36
Gosti koji ovdje dolaze, iako bismo prvo pomislili da su iz metropole, većinom su s Jadrana. Oni koji na jesen ili u proljeće traže malo mira. Prirode, šume... i vrganja.
Pogledaj originalni članak

Ima onaj stari vic o Zagorcu koji je u Tokiju kupovao kartu za vlak za Stubicu, a Japanac sa šaltera ga upitao:

– Za Donju ili Gornju?

Chef Mislav Božić (43) prošao je taj vic, prošao je isti put, on je iz Tokija stigao u Krapinske Toplice.

– Bio sam kuhar u prvom hrvatskom restoranu u Tokiju koji se zove “Dobro”. Punih pet godina vodio sam kuhinju tog restorana. A onda sam se vratio kući – kaže chef Mislav. Zagrepčanin koji je odrastao baš ovdje, u Krapinskim Toplicama.

Promijenio 18 radnih mjesta

Nije se iz Zemlje Izlazećeg Sunca vratio sam.

– I supruga Miyuki Saito stigla je sa mnom u Zagorje. Ona je baš iz Tokija, iz samog centra...

Kako je živjeti tamo?

– Čini se kao da si otišao 50 godina u budućnost, to je možda najbolja usporedba. Japanci su ljubazni, kulturni, brižni. Eto, majke tamo djeci ne kažu: “Pazi na sebe”, već: “Pazi na druge”. Tako ih odgajaju. I Japanci su ponosni, oni svaki dan razmišljaju “danas se borim za Japan, ne za sebe...” Pa tamo klinci već u vrtiću nose tanjure za sobom. Nema teta koje će ići za njima i pospremati – objašnjava chef.

U restoranu smo Ville Magdalena, šarenom, moderno uređenom, vrlo ugodnom.

– Promijenio sam 18 radnih mjesta, otvorio četiri hotela. Eto, neki su Jezerčica, Plaža na Pagu, Lovačka kuća, Aqua Vivae... Najveći je gušt svakom chefu je kad dođe u restoran i tamo radi od prvog dana. Postavi stvari od početka... – kaže. Ovdje, gdje je sada šef, puca pogled na Zagorje. Vidi se panorama Krapinskih Toplica, a u daljini i sljemenska skijaška staza.

– Na terasi je pogled kao u svakoj zagorskoj klijeti – smiju se u restoranu.

Na meniju, odnosno tanjuru, pogled još ljepši. Rillette od svinjetine i ukiseljenog povrća (45 kuna), piletina sous vide (95 kuna) i vrući brownie sa sorbetom od maline i jagode na čokoladnoj zemlji (30 kuna). Šminkerski. Fino. Srećom, ovdje i relativno pristupačno.

– Često dolaze u naš restoran na – zaruke. I dosad, srećom, nijedne nisu propale. Sve su djevojke pristale – ponosni su.

Na klopu i gosti s Filipina

Gosti koji dolaze, iako bismo prvo pomislili da su iz metropole, većinom su s Jadrana. Oni koji na jesen ili u proljeće traže malo mira. Prirode, šume... i vrganja.

– Polovica gostiju stiže nam iz inozemstva. Lani smo, koliko smo uspjeli prebrojiti, imali goste iz 40 zemalja, bili su nam i iz Tajlanda, Filipina, Ujedinjenih Arapskih Emirata...

Jelo ovog kraja - domaća kobasa

U klijeti, uz pehar vina i mineralnu, u pravilu domaćin na stol nosi – domaće kobasice. U brdima oko Krapine ima ih bezbroj. Vise, čekaju društvo da ih nareže. I odlično idu... Lakše gemišt klizi.

Crna kraljica bila je – sklona muškarcima

Crna kraljica i legende o gospođi Barbari Celjskoj protežu se diljem naše zemlje. Na Plitvičkim jezerima spominju je jer je poslala nevrijeme za vrijeme suše, od čega je nastalo 16 jezera. U Koprivnici je spominju – jer im je ona dala ime. Sjela je, eto, Crna kraljica u koprive kad je išla obaviti nuždu pa im – dala za kaznu ime. Koprivnica. I Medvedgrad iznad Zagreba bio je njezin dom. U Krapini se – udala. Legenda kaže da je bila sklona intrigama, ali i – muškarcima.

JAMES GANDOLFINI

Bivša supruga je pomahnitala nakon razvoda! Nabrajala starlete s kojima ju je varao i seksualne devijacije u kojima je uživao

Sit javnog pranja prljava obiteljskog rublja, Gandolfini je samo kratko komentirao da u njenim navodima nema istine te da su braku presudili psihički problemi s kojima se odbijala suočiti. Ljubavnu sreću pronašao je u zagrljaju bivše manekenke Deborah Lin. Vjenčali su se u ljeto 2008. u njezinu rodnom Honoluluu, a kum im je bio glumčev sin. Nakon što su postali ponosni roditelji djevojčice Liliane Ruth, činilo se kako su se Gandolfiniju sve kockice posložile. Sudbina je, međutim, za njega imala drukčiji plan.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.