Barra an Teampaill, tako Irci kažu za svoj kvart Temple Bar, koji je u Dublinu poznat po pubovima, za njega zna cijeli svijet. U Stubičkim Toplicama, također u centru – jedini je pravi zagorski pub. Ime je isto – Temple Bar.
Karta za Ryanair i za Dublin
– Prije nego što sam u svom Zagorju otvorio pub, želio sam vidjeti kako to rade vani. Kupio sam za 19 eura kartu za Ryanair te preko Londona otišao u Dublin. Išao sam baš u taj kvart Temple Bar te sam od jutra do sutra, ravno deset dana, obilazio sva ta razvikana mjesta – kaže Silvio Tomić pa nastavlja:
– Kad sam se vratio u Zagorje, dao sam našim majstorima fotografije koje sam snimio u Dublinu te su oni napravili pravu repliku njihova puba. Eto, to je to... – govori Silvio Tomić i pokazuje svoj pub.
Ispred ulaza ima i – crvenu telefonsku govornicu. A iza šanka i njegovih leđa je oko 40 vrsta viskija, 80 vrsta piva, više od 120 vrsta žestokih pića, džina, votke, premium spirita..... Ali i cigara, točenog piva, crafta, koktela, vina ovog kraja... Eto, čaša cuvéea Bolfan Vinski Vrh stoji osam kuna. Zbog izgleda i cijena pub je posljednje desetljeće kultno mjesto za izlaske u ovom kraju.
Na katu je odnedavno i – restoran. Za razliku od mesnih plata, ćevapa i ostalih domaćih specijaliteta po kojima su poznati restorani ovog kraja, tu se jede drugačije. Na stolu ramstek s mozzarellom i gljivama. Šampinjoni?
– Ne, vrganji sa Sljemena... Cilj nam je spojiti zagorsku tradicionalnu i internacionalnu modernu kuhinju. Primjerice, juhu s kuhanim štruklima rijetki nude gostima, a vrlo ju je jednostavno napraviti. Ili kao desert domaći sladoled s bučinim uljem. Usto, sve je domaće. Štrukle, krokete, luleke, kruh i peciva za burgere radi naš kuhar Emil. Meso je od susjeda iz Oroslavja, Velikog Trgovišća i Bedekovčine. Sir i vrhnje iz OPG-ova iz obližnjih Luke i Desinića. Povrće je s tržnice u Zaboku, a krumpir varaždinski...
Irska salata od zelja
Mnogi u Temple Bar dolaze zbog burgera. Cijena od 26 do 33 kune.
– Juneće pljeskavice radimo sami, i domaće kiselo zelje ide u neke burgere, pa naš pekmez od luka, kukuruz šećerac...
Pub je u irskom viktorijanskom stilu, a restoran napravljen u stilu irske ladanjske kuće.
– Dođu kao gosti Škoti, bilo je i Iraca, i svi klimnu glavom i kažu: “To je to” – veli vlasnik.
Imaju li Irci kakav specijalitet koju se može ovdje probati?
– Salatu od zelja i majoneze. Imamo i nju na meniju, a za Svetog Patrika kuhamo gulaš s Guinnessom...
Tko danas želi cijeli dan provesti u baru. i kad ima i kad nema gostiju.