Sezonski, lagano, osvježavajuće, aromatično, oku ugodno... mogli bismo i dalje nabrajati, ali slika ovog jela govori više nego tisuću riječi. Tako je sa svim receptima na blogu "MyTastyPot", stoga zavirite u njega i inspirirajte se modernim idejama, ali i receptima za jela koje se već generacijama pripremaju u Tatjaninoj obitelji.
Quiche sa sirom i cherry rajčicom
Vrijeme pripreme: 10 minuta
Vrijeme pečenja: 30 minuta
Dovoljno za kalup za tart od 20 cm
Sastojci:
100 g maslaca (sobne temperature)
5 g soli
1 žumanjak
1 žlica kiselog vrhnja
300 g glatkog brašna
1/2 praška za pecivo
žličica kima
žličica chia semenki
Za nadjev:
2 jaja
250 g kajmaka
100 g svježeg sira
6 listova bosiljka (plus par za dekoraciju)
10 cherry rajčica
prstohvat soli
prstohvat papra
Priprema:
Dobro izmiksajte maslac, dodajte mu sol, žumanjak, vrhnje te kim i chia sjemenke. Pomiješajte brašno i prašak za pecivo, dodajte u pripremljenu smjesu i sjedinite kuhačom. Treba vam desetak minuta da umijesite tijesto da bi ostalo prhko. Stavite ga u vrećicu za zamrzavanje ili zamotajte u prozirnu foliju i ostavite u hladnjaku da odstoji pola sata. Razvucite ga rukom u posudi u kojoj ćete ga peći. Tijesto izbodite vilicom i stavite da se malo zapeče desetak minuta na 200 stupnjeva. Za to vrijeme pomiješajte kajmak i sir, dodajte jaja, sol i papar, sitno isjeckan bosiljak i stavite preko tijesta koje ste izvadili iz pećnice. Zatim narežite rajčice (na polovine, četvrtine, kako vam drago). Peče se na 180-200 stupnjeva, oko pola sata. Kad bude pečeno, ukrasite quiche listićima bosiljka. Možete ga poslužiti i toplog i hladnog, jednako je ukusno.