najbolje jelo

Motanje je počelo! Prvu sarmu sezone pripremili smo prema omiljenom receptu restorana Stari fijaker

Foto: Goran Stanzl/Pixsell
Motanje je počelo! Prvu sarmu sezone pripremili smo prema omiljenom receptu restorana Stari fijaker
06.11.2022.
u 06:22
Zagrepčani već dugo znaju gdje uvijek mogu pojesti dobru sarmu, a dobar glas itekako se daleko čuje pa na tanjur ovog slasnog jela u Stari fijaker dolaze tursti sa svih strana svijeta. Otkad imamo njihov recept, svake godine jedva čekamo da krene sezona motanja!
Pogledaj originalni članak

Ako ne volite da kiselina iz zelja preuzme jelo, možete ga isprati pod mlazom vode, a prije nego ih počnete zamotavati s listova nožem odstranite zadebljanja.

Foto: Goran Stanzl/Pixsell

Sarma (Stari fijaker)

Sastojci:

1 glavica kiselog zelja

70 dkg mljevene svinjetine

30 dkg mljevene junetine

10 dkg riže

1 žličica soli

papar

5 dkg špeka  

1/2 glavice luka

1 režanj češnjaka

komad špeka ili svinjska rebrica, za kuhanje

Za zapršku:

1/2 dl ulja

1 žlica brašna

1/2 žlice crvene paprike

Priprema:

Pomiješajte dvije vrste mljevenog mesa, ubacite rižu, sol, papar, špek narezan na sitne kockice i na sitno nakosan luk i češnjak te sve dobro promiješajte kako bi se sjedinilo. Deblje dijelove listova zelja stanjite nožem te ih punite kuglicama mesa i oblikujte sarme. U lonac na dno stavite rezano zelje, potom sloj sarme, potom ponovo zelje, pa sarmu i tako dok ne potrošite sav materijal. Ubacite nešto "suhog", špek ili rebrica, prekrijte vodom i stavite kuhati. Kad zakipi, "utišajte" na laganu vatru i krčkajte sat i pol. Pred kraj napravite zapršku - na ulju prepržite brašno i crvenu papriku te ubacite u sarmu da se zgusne.

Foto: Goran Stanzl/Pixsell




 

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 3

Avatar HajdukLika
HajdukLika
10:26 06.11.2022.

Sarmu obožavam. Meni ide i za doručak, ručak i večeru, noću, danju, ljeti, zimi. Kako god. Ali, samo uz kuhani krumpir. Ličanin sam.

PG
Paulie_Gualtieri
10:35 06.11.2022.

Nagore mi je kad listove previše isperu pa je kiselosti malo ili nimalo. Volim kad kiselina malo ''ugrize'' u ustima.