Mnogi danas pribjegavaju pripremi ovog kolača u instant varijanti koju možemo nabaviti u svakoj trgovini, ali mi smo se radije odlučili za one u domaćoj radinosti.
Princes krafne
Za tijesto:
180 g glatkog brašna
3 jaja
100 ml ulja
125 ml vode
Za kremu:
6 jaja
100 g šećera
1 vanilin šećer
malo ribane limunove korice
120 g gustina
prstohvat soli
500 ml mlijeka
50 g maslaca
Dodatno:
šećer u prahu za posipanje
200 ml slatkog vrhnja za šlag
Priprema
Prvo napravite tijesto. U posudu stavite vodu i ulje i pustite da zakipi. Smanjite vatru, dodajte brašno i dobro ga sjedinite s uljem i vodom. To „kuhanje“ brašna traje svega par minuta. Ostavite smjesu da se prohladi pa počnite dodavati jedno po jedno jaje. Možete mutiti ručno, a još bolje i lakše ići će mikserom. Kad ste tijesto dobro umutili, žličicom (ili slastičarskom vrećicom) formirajte kuglice po papiru za pečenje. Pećnicu zagrijte na 200 stupnjeva. Pecite oko 20 minuta na 200 stupnjeva i desetak minuta na 150 stupnjeva. Lagano ih izvadite iz pećnice i dok su još tople prerežite ih na pola.
Nadjev možete napraviti dok se krafnice peku. Odvojite bjelanjke od žumanjaka pa umutite u čvrsti snijeg s prstohvatom soli. Odložite sa strane. Stavite mlijeko na vatru da zakipi, a nekoliko žlica odvojite sa strane. Žumanjke stavite u posudu u kojoj ćete kuhati kremu (neka bude s neprianjajućim dnom). Dodajte im šećer i vanilin šećer pa mikserom umutite pjenastu smjesu. Dodajte malo limunove korice i gustin, sve dobro izmiješajte i onda razrijedite s mlijekom koje ste odvojili. U žumanjke polako i pažljivo ulijevajte kipuće mlijeko neprekidno miješajući da se ne bi stvorile grudice. Sad uzmite mikser i miksajte dok je krema na laganoj vatri da se lijepo zgusne. Kad se krema zgunsula dodajte maslac koji ste narezali na kockice. Kad se maslac otopi, maknite s vatre i lagano umiješajte snijeg od bjelanjaka. Za kraj još malo miksajte najmanjom brzinom da se sve lijepo poveže.
Neka se krema dobro ohladi prije nego krenete slagati krafnice. Na donji dio prvo stavite kremu, zatim šlag koji ste prethodno umutili pa na sve stavite kapicu od tijesta. prices kafne prije posluživanja pospite šećerom u prahu.