važno je znati

Muči vas žgaravica? Ove namirnice krive su za taj nelagodni osjećaj i trebalo bi ih izbjegavati

Foto: shutterstock
Muči vas žgaravica? Ove namirnice krive su za taj nelagodni osjećaj i trebalo bi ih izbjegavati
16.07.2022.
u 07:00
Hrana koja ima razinu pH manju od 4,6 smatra se kiselom te može izazvati probavne smetnje.
Pogledaj originalni članak

žarenja u prsima, odnosno žgaravicom. Obično se razvija u roku od sat vremena nakon jela, a prouzročuje ju hrana s razinom pH od 4,6 ili nižom, koja je kisela. To ne znači da takve namirnice trebate potpuno izbaciti s jelovnika, ali trebate biti umjereni s konzumiranjem, prenosi Pinkvilla.

Začinjena hrana i umaci
Njihova razina pH iznosi 2,8 i prouzročuje iritaciju na sluznici jednjaka. Velika konzumacija začinjene hrane dovodi do žgaravice i dovodi do želučanih problema.

Strahujete od visokog tlaka? Ako jedete ovu pizzu u opasnosti ste:

Foto: Thinkstock
Pizza
Foto: Pixabay
Pizza
Foto: Thinkstock
Fast food
Foto: Pixabay
Pizza
Foto: Pixabay
Pizza
Foto: Thinkstock, Luka Stanzl/Pixsell

Kofein
Pića s kofeinom poput čaja, kave, energetskih napitaka također su kisela i prouzročuju refluks kiseline i žgaravicu. 

Agrumi i sokovi
Naranča, grejp, limun i mnogi drugi prouzročuju iritaciju i nelagodu u probavnom sustavu.

Menta
Neki ljudi misle da je dobra za probavu, ali prekomjerna konzumacija može prouzročiti refluks kiseline i žgaravicu. Dakle, izbjegavajte čaj od mente svaki dan.

Rajčica
Rajčica i sok od rajčice vrlo su kiseli i ne biste ih trebali konzumirati svakodnevno. Žgaravicu prouzročenu rajčicom možete smanjiti  – kiselim bombonima.

Djevojčica (3) paralizirana od struka naniže, dobila je ručno rađena kolica, za koja se vjeruje da su na svijetu. 💪❤

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.