Prije nego se upustite u pripremu recepata s lubenicom trebate odabrati najbolju lubenicu na tržnici. Da se ne biste razočarali kad je kod kuće razrežete, pripazite na nekoliko važnih detalja. Prvo, lubenica treba biti čvrsta i simetrična, bez "modrica", posjeklina ili udubljenja. Kad je primite u ruke, morate osjetiti njezinu težinu, osobito kod većih primjeraka, a s donje strane treba imati kremastožutu mrlju – to je dio na kojem je plod odležavao na tlu dok je dozrijevao na suncu. I na kraju, ne manje važno, izrezano meso lubenice mora biti gusto, čvrsto i izgledati vlažno – to znači da ste kupili svježu i zrelu lubenicu u kojoj ćete uživati baš u svakom zalogaju i svim mogućim kombinacijama. Evo i recepata!
Carpaccio s tunom i lubenicom
Sastojci (za 4 osobe):
400 g sirove tune
400 g lubenice
4 žlice maslinova ulja
100 g komorača
sol
poprskati sokom limuna, po želji
Priprema:
Lubenicu i tunu narežite na tanke ploške i složite na tanjur. Narežite komorač i složite preko tune i lubenice. Marinirajte maslinovim uljem i solju. Na kraju možete dodati malo soka limuna.
Lubenica i feta sir
Sastojci (za četiri male porcije):
1 kg lubenice
200 g feta sira
1 limeta
2-3 grančice majčine dušice ili mente
3 žlice maslinova ulja
1 prstohvat soli
crveni luk, med i orasi, po želji
Priprema:
Narežite lubenicu na komade veličine zalogaja, marinirajte sokom limete, solju i maslinovim uljem, a zatim dodajte fetu i začinsko bilje – et voilà! Uz malo crvenog luka, meda i oraha, salata će biti još intenzivnijeg okusa.
Popodnevni koktel
Sastojci:
0,3 l tekile
0,2 l Havana ruma
0,1 l maraskina
0,3 l soka od maraske
blendana lubenica
mojito ice cube
Priprema:
Pomiješajte sve sastojke, a za potpuni dojam poslužite u čaši za koktele.
Recepti: Falkensteiner Hotels & Residences